SVT:s knep: så ska årets julkalender locka storpublik

Samlar humoreliten: ”Är för den äldre publiken”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

”Svensson, Svensson”-stjärnorna återförenas i årets julkalender.

SVT har samlat några av Sveriges absolut största humorskådespelare i ”Panik i tomteverkstan” – för att garantera storpublik och succé.

– Vi ska nå fyra generationer, säger SVT Barns chef Johanna Gårdare.

Plötsligt sitter de där, samlade kring tomterådets bord i årets julkalender på SVT. Suzanne Reuter och Allan Svensson, som spelade det omaka paret i SVT:s klassiska humorserie ”Svensson, Svensson”. Men det stannar inte där, i samma scener syns också Sven Melander, Katarina Ewerlöf, Rolf Skoglund, Christina Schollin och Helge Skoog.

– Det var mäktigt när vi gjorde rådscenerna för där satt ändå en stor del av eliten, det var väldigt kul, säger Fredde Granberg.

Han har skrivit manus och regisserat tillsammans med Thomas Claesson som fyller i med ett leende:

– Det är väldigt fint att se dem ihop, det är för den äldre publiken.

1 av 2 | Foto: Ulrika Malm/SVT
Christina Schollin, Allan Svensson, Suzanne Reuter, Rolf Skoglund, Katarina Ewerlöf, Sven Melander och Helge Skoog i tomterådet i SVT:s julkalender ”Panik i tomteverkstan”

”Vi ringde runt”

Skådespelarcasten är ju lite utöver det vanliga, var det uttänkt och var det svårt att få dem att ställa upp?

– Nej, eller, det var inte svårt att få folk att ställa upp. Och det var inte uttänkt heller, det blev bara så, säger Claesson.

– Vi har jobbat mycket med många bra skådisar genom åren i humorsammanhang, vi ville fortsätta på den banan så vi ringde runt, säger Granberg.

SVT Barns chef Johanna Gårdare bekräftar att det är en uttänkt strategi för att locka tittare i alla åldrar till tv-sofforna för julkalandern.

– Det är i högsta grad en tanke. Vi ska nå fyra generationer. Vi tänker på femåringen, vi tänker på de lite större barnen och då menar jag nio till 12-årsåldern, vi tänker på deras föräldrar och den tillsammans-tittningen och sen har vi en jättestor del i mor- och farföräldragenerationen, säger hon.

De vuxna som klagar

Och den sträcker sig egentligen från 40 upp till 100 då?

– Ja, vi ser jättetydligt på tittarsiffrorna att de är lika stora som föräldramålgruppen. Många tittar utan barn. Därför ska det finnas något för alla, nån comic relief-karaktär för de allra minsta, men också vuxenkaraktärer som har bärande roller. Vi jobbar i olika lager, både med humorn och även med rollbesättningen som du är inne på.

Det är också de vuxna tittarna som är mest högljudda om kalendern inte faller dem i smaken.

– Man ser jättetydligt att julkalandern inte bara är ett familjeprogram. Det är en svensk tradition och då måste vi tänka lika mycket på alla åldrar. Ja, vi vill ha mycket räckvidd naturligtvis, men vårt uppdrag är också att göra en kalender till alla de som tittar. Och om det inte funkar är det oftast vuxenpubliken som hör av sig, det är inte barnen som hör av sig och säger att det var en dålig kalender, säger Johanna Gårdare.

PODD Tv-bönderna och kärleken

I elfte avsnittet av ”Bonde söker fru”-podden ”Tv-bönderna och kärleken” avslöjar Karin avslöjar vad hon egentligen berättade för Pelle i samtalet som klipptes bort.

Lyssna:

 iPhone

 Spotify

 Acast


Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE