Josefin vill kittla och massera din hjärna

Hämtade sig från psykisk ohälsa med hjälpa av fenomenet

Det kallas för ASMR. Youtube-fenomenet som går ut på att genom olika ljud, viskningar, prassel och skrapningar framkalla en euforisk, kittlande känsla.
— Man kan få samma känsla som vid massage eller när man blir kliad på ryggen, utan att ens bli det. Bara genom att se eller höra på ASMR, säger den svenska ASMR-stjärnan Josefin.

Efter en tuff period för ett par år sedan mådde Josefin väldigt dåligt. Hon drabbades av panikångest, hade en oro i kroppen och fick väldigt svårt att sova. Av en slump hittade Josefin ASMR på YouTube.
— Jag blev först chockad av de konstiga ljuden. Vad är det här, varför viskar dom? Jag förstod inte. Men sen märkte jag att ASMR på något sätt lyfte mig, säger Josefin.

Började själv göra ASMR

Josefin upptäckte att ASMR fick henne att sova. Att ljuden som skapade kittlingar och rysningar fick henne lugn på något sätt.
— Det var som om jag hittade något. Det hjälpte mig att sova ordentligt för första gången på länge. Jag kollade på ASMR hela tiden och kände mig bättre.
Efter att med hjälp av ASMR hämtat sig från perioden av psykisk ohälsa bestämde sig Josefin för att själv skapa ASMR-videor på svenska.
— Jag kände att jag på något sätt ville ge tillbaka vad jag fått och upplevt genom ASMR. Dessutom passar det mig som är en kreativ person att hålla på att skapa olika ASMR-videor.

Rollspel satte fart på kanalen

Det som fick Josefins kanal att verkligen ta fart var när Josefin gjorde rollspel i ASMR-form. Josefin har både varit doktor, hudterapeut och till och med en av tomtens nissar.
— Det skapar en slags närhet och tittarna känner sig uppmärksammade av ”roleplay”-videos säger Josefin.

Inte något sexigt

ASMR beskrivs ibland som något lite sexigt. Något som skapar en hjärnorgasm. Det håller inte Josefin riktigt med om.
— Visst är ofta ASMR intimt och det finns kreatörer som anspelar på sex. Själv tycker jag inte direkt ASMR fungerar för att du som lyssnare ska bli upphetsad. Och det är heller inte något jag sysslar med. Sex gör att pulsen går upp. Med ASMR är det faktiskt tvärtom. Pulsen går ner.

Josefin ASMR
Josefin ASMR

Världens första ASMR-ljudbok

Förutom att regelbundet publicera olika ASMR -videos har Josefin även gjort en ljudboksserie som precis släppts där strömmande ljudböcker finns.
— Det känns jättekul att få utvecklas och göra något nytt. Det är världens första ASMR-ljudbok enligt förlaget, säger Josefin.

BONUS: Superstjärnor gör ASMR

Publisert:

LÄS VIDARE