Tomas Ledin

Tomas Ledin bad Björn Ulvaeus om råd inför att hans sånger skulle bli filmmusikal

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Tomas Ledin stod i centrum när höstens svenska biopremiärer presenterades i Filmhuset.
Musikalen baserad på hans sånger, ”En del av mitt hjärta”, förväntas bli julens stora publiksuccé.
– Det var lite läskigt att tacka ja. Jag har pratat med Björn (Ulvaeus) för att få råd. Och efter att ha sett filmen är jag nöjd, säger han.

Det brukar kallas ”upprop i filmbranschen”, när filmproducenter, -regissörer, skådespelare, annat branschfolk och media samlas för att se vad som händer på bio i höst. Av alla på plats, hade ingen lika stor stjärnglans som Tomas Ledin, 67.

– Ha ha, du säger det, det kan inte jag avgöra. Men det är kul att vara här, säger han.

”En del av mitt hjärta” är den romantiska komedin/musikalen med Malin Åkerman, Christian Hillborg, Jonas Karlsson, Marie Richardson, Johan Rheborg, Johan Ulveson, Shima Niavarani, Per Andersson och Eric Ericson där skådespelarna då och då brister ut i sång, i någon av Tomas Ledins välkända låtar. För regin svarar Edward af Sillén.

– Jag blev tillfrågad för 2,5-3 år sedan. Det har funnits förfrågningar tidigare som jag har tackat nej till, för det höll inte måttet. Det är ju sånger jag skrivit under hela min artistkarriär och då vill jag ju att de ska hamna i ett bra sammanhang. Efter att ha sett filmen är jag nöjd.

Det var många av oss i publiken också, efter att ha fått se ett längre smakprov, en scen där skådespelarna med Malin Åkerman och Johan Rheborg i spetsen bryter ut i sång och dans till ”Du kan lite på mig”, på ett bankkontor.

Dina polare Benny Andersson och Björn Ulvaeus har ju med stor framgång varit med och förvandlat sina melodier till ”Mamma Mia!”, både på scenen och på film. Du frågade inte dem om råd?

– Jo, jag har pratat med Björn, för att få lite råd. Och han, och Andreas Carlsson, har också skrivit engelska sångtexter, vi har spelat in låtarna på engelska också, för en utländsk version av filmen.

Hur mycket har du annars varit involverad i filmen?

– Inte kreativt i själva i filmen, men jag är exekutiv musikproducent som det så fint låter, jag har övervakat inspelningarna så att det ska låta bra.

Du var kanske mer nervös nu än när artistkollegorna tolkade dina låtar i TV 4:s ”Så mycket bättre”?

– Sant, absolut, det var spännande, jag visste ju inte hur bra skådespelarna kunde sjunga, men många har tagit tag i låtarna och gjort dem till sina egna. Jag är imponerad.
Filmen har premiär runt hela landet på juldagen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstnyheter hos Gina Tricot – handla årets trender här

Gina Tricot

Publisert:

LÄS VIDARE

Malin Åkerman: ”Tom Cruise började slicka mig över hela ansiktet”

ÄMNEN I ARTIKELN

Tomas Ledin

Björn Ulvaeus

Malin Åkerman