Tommy Körberg

Tommy Körberg rasar mot artistkollegornas agerande: ”Lämna tillbaka pengarna”

Av: 

Anna Shimoda

Hans Shimoda

NÖJE

Flera artister som har mångmiljonbelopp i sina bolag har ansökt om stipendier av Konstnärsnämnden på grund av coronakrisen.

Nu rasar Tommy Körberg mot deras agerande.

– Det är jävligt konstigt och ett rejält moraliskt övertramp. Lämna tillbaka pengarna, säger han till Aftonbladet.

Under torsdagen skrev Aftonbladet att artister som Jill Johnson, Dregen, Benjamin Ingrosso och Sabina Ddumba finns bland de artister som beviljats krisstöd från staten på grund av coronapandemin. Konstnärsnämnden har haft i uppdrag att fördela 70 miljoner kronor av en halv miljard som regeringen avsatt till krisstöd för kulturverksamhet och har därför beviljat stipendier på summor mellan 15 000 kronor och 50 000 kronor.

Många artister som har beviljats stipendier har mångmiljonbelopp i sina bolag, till exempel hade Jill Johnsons bolag enligt årsredovisningen tillgångar på över 10 miljoner kronor 2018.

”Det är ett jävla ofog”

Med anledning av detta publicerade musikern Jack Vreeswijk, son till framlidne artisten Cornelis Vresswijk, ett kritiskt inlägg på sociala medier där han bland annat skriver att det finns ”viss fog för upprördhet bland många kulturarbetare”. Han anser att de artister som har det gott ställt borde tänkt till en extra gång.

Tommy Körberg.

”Tycker väl även att om man nu har pengar på kontot så man klarar sig väl så kunde man väl ha skitit i å söka. En viss solidaritet bland kollegor hade ju varit ytterst klädsamt”.

En person som håller med Jack Vreeswijk är Tommy Körberg som även har delat hans inlägg. När Aftonbladet når Tommy Körberg, som i skrivande stund befinner sig på Öland för en livestreamad konsert, utvecklar han sitt resonemang.

– Har man omsättning på miljoner i sitt bolag ska man inte hålla på att söka massa stöd. Det är dummaste jag varit med om. Ge det till dem som bättre behöver det. Det är ett jävla ofog, säger han upprört och berättar hur han reagerade när uppgifterna nådde honom:

”Moraliskt övertramp”

– Jag blev bara så trött, det är så ledsamt. Artisternas agenter gör väl det här åt dem, för de ska väl ha sina tjugo procent. Men artisterna själva har ju godkänt det. Så någon måtta på moraliteten får det väl vara. Det saknas moral här, det är jävligt konstigt och ett rejält moraliskt övertramp.

– Och Kulturnämnden, de verkar vara riktiga stolpskott allihopa eftersom de går på vilket avtal artisterna har skrivit och inte på hur mycket de tjänar.

Tommy Körberg kommer sedan in på Jill Johnson och det faktum att hon är en av stipendiaterna.

– Det är väl hon som kallar sig för ödmjuk, hennes främsta egenskap är ödmjukhet. Det har hon sagt i någon intervju. Då säger jag bara, hur fantastisk tycker hon att hon är? Lämna tillbaka dina pengar! Eller skicka dem vidare till någon som behöver dem.

Tommys uppmaning till kollegorna

Tommy Körberg tycker även att övriga artister som fått ett stipendium bör ta sig en tankeställare.

– Lämna tillbaka pengarna ni som inte behöver dem! Eller skänk dem till någon som behöver dem. Det är skattefria pengar dessutom. Inom underhållningsbranschen är det massa tekniker och så som inte har en spänn. De är de bakom, inte de som står längst fram och frontar, som inte har några pengar.

För dig finns det med andra ord inte på kartan att ansöka om något sådant här bidrag?

– Aldrig i livet! Jag säljer hellre min isbjörnssamling.

Aftonbladet söker Jill Johnson.

PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi

Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till butiken

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Tommy Körberg

LÄS VIDARE

Jill Johnson, Benjamin Ingrosso och Mendez får krisstöd av staten

ÄMNEN I ARTIKELN

Tommy Körberg

Jack Vreeswijk

Coronaviruset