Hedda Stiernstedts vansinnesfärd – utan körkort

Skådespelaren: Jag körde i 190

Uppdaterad 2020-07-22 | Publicerad 2020-07-04

Skådespelaren Hedda Stiernstedt berättar i ”Sommar i P1” om när hon gasar fram genom Australiens öknen.

Alldeles för fort och utan körkort stoppas hon i en vägkontroll.

– Jag tror först att jag hallucinerar, det kan inte vara sant, säger hon i sitt sommarprat.

Skådespelaren Hedda Stiernstedt, 32, fick sitt stora genombrott som rollen Nina i SVT:s kritikerrosade serie ”Vår tid är nu”. I sitt ”Sommar i P1” berättar hon uppväxten på 90-talet och om sökandet efter en identitet.

Hon säger att hon har gått igenom många faser. En av dem är när hon backpackar i Australien efter studenten ”för att hitta sig själv”. Det är då hon är med om den omskakande och fartfyllda bilfärden.

– Jag och två nya killkompisar har hyrt en riktigt skruttig bil. Och vi kör igenom den australiska öknen i dygn. Vi skakar liv i den knastriga bilstereon och ibland låter de mig köra långa sträckor riktigt jävla fort. Trots att jag inte har något körkort och absolut inte kan växla, berättar hon i programmet.

”Tror att jag hallucinerar”

Det är andra gången någonsin i sitt liv som hon kör en bil.

– Plötsligt dyker det upp en vägkontroll mitt i ingenstans. Jag tror först att jag hallucinerar. Det kan inte vara sant. Min fot på gaspedalen i 190 och någon annans hand på växelspaken.

De saktar in och slänger ett tygstycke över kompisens hand på växelspaken innan de bromsar in framför polisen.

– Polisen bryr sig inte om vår fortkörning. Han skrattar när han ser min skärrade min och ville titta i bakluckan. De letar efter en förrymd fånge, eller var det 40 kilo heroin? ”Dumma turister”, säger hans kollega, berättar hon.

Hedda Stiernstedt.
Hedda Stiernstedt.

Vill berätta vem hon är

När Aftonbladet pratar med Hedda Stiernstedt säger hon att tanken med programmet är att man ska få veta vem den annars ganska så privata personen är. Och det med en viss typ av dramaturgi.

– Jag rekommenderar ingen att köra bil utan körkort. Det är verkligen ingenting man borde göra. Men jag ville göra det filmiskt, jag tycker det passar eftersom det är mitt yrke. Då valde jag scener ur mitt liv som är tacksamma. Den här bilresan är ju ganska tacksam för att jag är i Australien. Det säger väldigt mycket på en och samma gång.

Hur har du landat i din identitet i dag?

– Nu känner jag mig ganska trygg. Jag känner mig lyckligt lottad att jag får göra det jobb jag älskar och jag omger mig av människor som älskar mig och stöttar mig. Men det handlar mycket om att man ska komma på att man kanske var en helt okej person från början, säger hon.

Hedda Stiernstedt sommarpratar lördag 4 juli. ”Sommar i P1” sänds 13.00 varje dag och finns tillgängligt för streaming från 07.00.

Charlie Gustafsson och Hedda Stiernstedt i ”Vår tid är nu”.
Charlie Gustafsson och Hedda Stiernstedt i ”Vår tid är nu”.

LÄS VIDARE