Julkalendern

Årets Julkalender anklagas för låtstöld

”Temat i ”Selmas saga” är exakt likadant ton för ton”

Av: 

TT

Patrik Jäverbo

Johan Ulvesson ur ”Selmas saga”.
Johan Ulvesson ur ”Selmas saga”.

NÖJE

Vinjettmusiken till årets julkalender i SVT, ”Selmas saga”, har anmälts till Stim och anklagas för att vara ett plagiat, skriver Hallands Nyheter.

Enligt anmälarna liknar musiken en låt ur familjeföreställningen ”Snödrottningen” på Borås stadsteater, och som lagts upp på teaterns Facebook i somras.

– Temat i ”Selmas saga” är exakt likadant ton för ton i två takter och sedan återkommer det, men i en annan tonart, säger kompositören Dick Karlsson till tidningen.

”Kan vara ett sammanträffande”

Han vill dock inte anklaga julkalenderns kompositör, utan hänvisar till att upphovsrättsorganisationen Stim ska ta upp fallet.

– Jag är mest intresserad av hur det kan bli så här. Det kan vara ett sammanträffande, men då borde vi köpa en Trisslott ihop. Båda två ska ju skriva musik till en barnproduktion i vintermiljö med några månaders mellanrum och att vi ska pricka samma toner i samma tonart är väl en på miljarden.

Nöjesbladet har tidigare berättat om hur det funnits flera likheter med andra filmer och historier i årets kalender. Bland annat finns ett flertal paralleller mellan filmatiseringen av CS Lewis berättelse om ”Landet Narnia” och ”Selmas saga”.

ANNONS

Missa inte - sista helgen med superrea hos Cellbes! Just nu med - 30% på reapriset. Röda priser gäller!

Extern länk från Cellbes SE

Handla nu

LÄS OCKSÅ

Julkalendrarna

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Julkalendern

ÄMNEN I ARTIKELN

Julkalendern