Eveline Jacobsons program är underbart

Eveline Jacobson.
Eveline Jacobson.

Till er som inte håller avstånd och tvättar händerna. Fan ta er. Genom att inte lyssna på rekommendationerna gör ni att vi jobbar röven av oss. Det är inte snällt.

Så bannar specialistsjuksköterskan Eveline Jacobson alla själviska glin som låter den egna bekvämligheten gå före riskgruppers och vårdpersonals mående.

Hon jobbar på intensiven på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, en avdelning som du lämnar bättre, sämre eller inte alls. Hon beskriver platsen så att du lär och ler.

 

Visste du att det krävs sju personer för att vända en nedsövd kropp? Visste du att man på intensiven återskapar dag och natt genom att kvällstid släcka ner och prata mer dämpat, trots att patienterna är sövda? Vet du ens vad intensiven är?

Det berättar Jacobson.

Hon är drastisk i sin humor utan att falla över i det banala. Facktermer som civa och intermediärer varvas med påhittade ord som lamborghiniresp, alltså den lyxiga respiratorn, inte de urgamla som militären lånat ut.

 

De flesta dåliga sommarprat har samma brist. Värden briljerar inte med sin expertis, men hon är heller inte pedagogisk. Det blir som för Anders Borg i går, en jämngrå lektion, som om han varken kan skämta eller dela med sig av sin klokskap.

Gör det bättre själv, Skalleper, mejlade tjugo typer efter gårdagens recension.

Det kan jag inte. Men numera kan jag skicka Eveline Jacobsons program för att illustrera vad jag menar.

 

Det är fullproppat av information men ändå fjäderlätt att begripa, som att sjukhuset under covid-19 haft 45 000 vårdtyngdspoäng på en månad där de normalt har 90 000 på ett år.

Jag hade inte hört talas om poängen. Men jag fattar.

Jag ska hålla mig från för stora ord. Nej, det ska jag inte. Det är ett underbart program. Inte för att det är smetigt av känslor utan för att det visar att Sommar kan vara unikt i poddöverflödet.

Låt proffsen prata om allt de kan. Hjälp dem producera.

 

Du kanske tänker att programmet funkar för att pandemin ligger i tiden, men Eveline Jacobson är precis lika vass när hon beskriver annat, som våndorna med att hålla en person vid liv i onödan, inte förlänga hennes liv utan döende.

Ge mig en skogshuggare härnäst. En revisor, en speciallärare, en naprapat, en svampplockare, en daytrader.

Stöpta i Evelinemallen lyssnar jag på vem som helst.

Snabbguide:

Skrytkvot: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Skvallervärde: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Känslostyrka: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Humornivå: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Åh-fan-faktor:  Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Första meningen:

”Jag står inne på en av våra nyöppnade intensivavdelningar för covid-19-patienter och väntar på ytterligare en patient som ska komma hit och sövas.”

Sista meningen:

”Tack snälla för att ni lyssnat på mig.”

 

3 typiska låtval

Mando Diao – Strövtåg i hembygden

Green Day – Basket case

Petra Marklund - Händerna mot himlen

Publisert:

LÄS VIDARE