Anna Björklund

Anna Björklund tvingas lämna ”Tankesmedjan”

P3-profilen petas från satirpodden i Sveriges Radio

Av: 

Rosanna Berg

Anna Björklund lämnar ”Tankesmedjan” och kollegorna Fredrik Söderholm (tidigare petad från programmet),  Christopher Garplind och  Moa Wallin.
Anna Björklund lämnar ”Tankesmedjan” och kollegorna Fredrik Söderholm (tidigare petad från programmet), Christopher Garplind och Moa Wallin.

NÖJE

P3-profilen Anna Björklund har fått lämna ”Tankesmedjan” i Sveriges Radio.

Det bekräftar vd:n på produktionsbolaget bakom podden.

– Det har varit för svårt att samarbeta under ett upprepat antal gånger, säger Lars Truedson, vd på Tredje Statsmakten Media.

Kulturskribenten och programledaren Anna Björklund, 29, känd från den nyligen splittrade podden ”Della Q” har nu tvingats lämna humor- och satirprogrammet ”Tankesmedjan” som hon också medverkade i. Lars Truedson som är vd på produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media bekräftar att detta var ett beslut han själv tog för två veckor sedan.

– Hon är inte kvar i programmet. Jag kom fram till att samarbetet inte fungerade, säger han.

Några detaljer vill han inte gå in på, men han säger att ”det handlar om arbetsförhållanden”.

– Det är inte på grund av en enskild händelse, utan det är en följd av händelser.

Han säger att det inte har någonting med hennes prestation i själva programmet att göra.

– Däremot har vi sett att det har varit för svårt att samarbeta under ett upprepat antal gånger. Och då bestämde jag mig för att “nu får det räcka för en tid”.

Det stormade ordentligt kring programmet i november då dåvarande medlemmen Fredrik Söderholm tvingades lämna programmet efter ett återfall. Anna Björklund och Moa Wallin pratade frispråkigt om situationen som uppstått i ”Della Q”. Truedson går inte in på om den händelsen har med det nya beslutet att göra.

– Jag tror inte att hon håller med om att det är en bra idé. Det är trots allt mitt beslut.

Det stora ”Della Q”-bråket

Under våren blossade ett bråk upp bland medlemmarna i ”Della Q”-podden och Anna Björklund kritiserades bland annat för att hon avslöjat uppbrottet av podcasten på Instagram. Även för att hon offentliggjorde kollegan Moa Wallins graviditet. Succépodden som funnits sedan sommaren 2018 gick i graven i april. Då fanns det ingenting som tydde på att Björklunds medverkan i ”Tankesmedjan”, där både hon och Moa Wallin är med, skulle påverkas av konflikten. Men Björklund dök aldrig upp i programmet som planerat, och har heller inte varit med sedan dess.

ANNONS

Lendo

Har du svårt att få ekonomin att gå ihop? Låna upp till 600 000 kr genom Lendo och samla dina lån - sök och jämför räntor här.

Anna Björklund, Moa Wallin och Bianca Meyer har drivit ”Della Q” sedan 2018.

Expressen kunde då redogöra att Björklund stoppats av produktionsbolaget, men att inte fanns några fasta beslut om framtiden.

– Det fanns en sådan stor risk att det skulle påverka arbetet i studion på ett negativt sätt när konfliktnivån har varit så hög. Hon har valt att ta en konflikt väldigt offentligt och då menar jag att det enda rimliga var att hon inte medverkade när det var så väldigt färskt och sårigt, sa Lars Truedson då till tidningen.

Letar efter en ersättare

Charlotte Vant har hoppat in som vikarie i de senaste avsnitten. Men vem som kommer att ersätta Anna Björklund permanent är ännu inte klart.

– Det pågår ett arbete att hitta den som ska finnas där på lång sikt. Det arbetet är inte avslutat, det är precis påbörjat. Vi får se hur det slutar, säger Lars Truedson.

Anna Björklund svarar

När Aftonbladet kommer i kontakt med Anna Björklund ger hon sin version. Hon håller med om det Truedson säger, att hennes insats i programmet inte har med avskedandet att göra.

– Det har fungerat väldigt bra mellan mig och mina kollegor och med vår producent. Däremot är han irriterad på mig och har varit det länge för att han tycker att jag är en näbbgädda. Och det är jag väl, det ingår nog om man ska jobba med satir, säger hon.

När ”Della Q”-bråket var i full blom tror hon att han ”utnyttjade den situationen”.

– Jag tror att han har stört sig på mig länge och passade på när det fanns ett drev mot mig i några dagar.

– Han var sur över att jag hade pratat offentligt om att jag hade blivit hotad med sparken för att jag ville prata om migrationspolitik i programmet under valåret för två år sedan.

Björklund berättar också att när hon startade podden ”Della Q” gick den om ”Tankesmedjan” med både lyssningar och pengar, och hon tror även att han är bitter över det.

– Vi har inte haft några samarbetsproblem. Han är irriterad på mig för att jag har berättat vad som har hänt några gånger. Det är mellan mig och honom, att han tycker att jag är jobbig.

Hon tycker att det är en ”fjäder i hatten” att sluta på Sveriges Radio.

– Det har de flesta människor i branschen som jag respekterar gjort.

Publisert:

LÄS VIDARE

”Let’s dance” fortsätter att ställa in

ÄMNEN I ARTIKELN

Anna Björklund

Moa Wallin

SR, Sveriges Radio