Avslöjar: Petra Mede leder Kristallen

Återföreningen efter Eurovision-succéerna – så blir coronaversionen av galan

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:

Aftonbladet avslöjar: Petra Mede leder Kristallen-galan.

Men coronapandemin gör att tv-kändisarna uteblir från årets prisutdelning.

– Det sänds utan publik, de som kommer vara med i programmet är i huvudsak de som nominerats, säger tv-prisets ordförande Anders Knave.

Hon har lett Kristallen en gång tidigare, 2014, men då tillsammans med fem andra tv-profiler. Nu kan Aftonbladet avslöja att Petra Mede, 50, ensam leder årets utdelning av tv-priset.

Enligt källor med god insyn blir sändningen dessutom en återförening mellan Petra Mede och Edward af Sillén, 37, som står för hennes manus och regi.

Gjorde succé i Eurovision

Mede och af Sillén har tidigare arbetat tillsammans med ett flertal hyllade storproduktioner, från Melodifestivalen 2009 till Eurovision song contest såväl 2013 som 2016. För Eurovision song contest 2016 belönades de dessutom med det prestigefyllda internationella tv-priset Guldrosen.

Petra Mede och Edward af Sillén inför Melodifestivalen 2016.
Foto: MAGNUS SANDBERG
Petra Mede och Edward af Sillén inför Melodifestivalen 2016.

TV4, som sänder årets gala, vill inte bekräfta att Petra Mede år årets programledare:

– Kristallen kommer även i år att bli en magisk tv-upplevelse och vi ser fram emot att återkomma om vem som leder kvällen längre fram, säger kanalens kommunikationschef Charlie Forsberg.

Använder reservplan

Coronapandemin gör att sändningen av tv-priset Kristallen kommer att se annorlunda ut. Tv-kändisarna får snällt stanna hemma och följa prisutdelning från soffan om de inte själva är nominerade.

– Det sänds utan publik, de som kommer vara med i programmet är i huvudsak de som nominerats och sedermera vinnarna. Sen hoppas vi att genom inslag kunna visa upp tv-året som gått och hylla duktiga personer. Men om du menar en fest där alla samlas, så blir det inte så. I år har vi tvingats hitta en annan väg. Förhoppningsvis är det en engångsföreteelse, säger Anders Knave, ordförande för tv-priset Kristallen.

– I slutet av maj tog vi beslutet att skrinlägga en gala i det format som vi haft förut, direktsänd från ett fullsatt Cirkus, och valde att istället gå på den reservplan som vi började jobba med redan i mars när coronautbrottet slog till.

Cirkus har bytts ut mot den mindre Vasateatern.

– Det är ett mer tajt rum, där man kan göra en snygg tv-produktion som inte kommer kännas ödslig som det lätt blir när man gör tv i ett stort rum utan publik.

Delar förinspelas

Vissa delar av prisutdelningen kommer också att förinspelas under dagen för att inte för många personer är på plats i lokalen samtidigt.

– På det här sättet tror vi ändå att vi kommer kunna få till ett program som för tv-tittarna ändå känns lika rikt och festligt som det brukar vara, även om det blir ett annorlunda år, säger Anders Knave.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Petra Mede leder ”Kristallen”.

Galan ambulerar mellan de stora tv-kanalerna och programledarna kommer oftast från den som just det året sänder. Petra Mede lämnade SVT för konkurrenten 2017 och har sedan dess bland annat lett musiktävlingen ”Stjärnornas stjärna” och pratshowen ”Helt sjukt”.

Edward af Sillén har bland annat regisserat musikalfilmen ”En del av mitt hjärta” och skrivit manus till ”En underbar jävla jul”. Han har också regisserat succéshower som ”Pernilla Wahlgren har hybris”, Ola Salos ”It takes a fool to remain sane”, Alcazars ”Disco defenders” och den hyllade dramakomedi-föreställningen ”Art” med Henrik Schyffert, Per Andersson och Johan Rheborg i rollerna.

Kristallen sänds 27 augusti i TV4.

Publicerad:

LÄS VIDARE