Än har Dirty Harry krut kvar

HOLLYWOOD

Vi brukade vara lika långa, Clint Eastwood och jag.

Nu har den snart 90-årige legendaren krympt.

Men hans filmer når fortfarande enorma höjder.

Kan inte annat än att lyfta på hatten när vi träffas. Allt annat vore respektlöst. Det den 89-årige filmmakaren och skådespelaren uträttat och fortfarande uträttar i Hollywood är både makalöst och sensationellt. Medan så gott som alla i hans generation antingen gått bort eller för länge sedan lever pensionärsliv fortsätter han det värv som inleddes för mer än 60 år sedan.

– Jag började 1953. Om jag hade tur gjorde jag något med en replik då och då, säger han.

Vägen till stratosfären gick via spagettiwestern till Dirty Harry och senare Oscarsbelönad filmmakare.

I dag är hans röst bräcklig, hörseln lite sämre och gången inte lika snabb som under glansdagarna. Men filmmakandet tycks försämras inte av naturens gång.

Med 90-årsdagen några månader bort (maj) rullar han nu ut ”Richard Jewell”. Det är ett långfilmsdrama om den vakt som först hyllades för att ha räddat liv vid bombdådet under OS i Atlanta 1996 och sedan fick livet ödelagt när han felaktigt anklagades för att ha legat bakom attacken.

Det är en tät, rak och gripande film med Paul Walter Hauser, Sam Rockwell, Jon Hamm och en mästerlig Kathy Bates i huvudrollerna.

Fingret på pulsen

Med tanke på förhandsreaktionerna skulle det inte förvåna om projektet nomineras till flera priser i de kommande galorna.

Talar emot gör kanske att den hänger ut FBI och medierna för att ha varit för snabba med att offentliggöra en misstänkt.

Oavsett hur det slutar visar Eastwood att åldern inte har något med förmågan att hålla fingret på dagens puls att göra.

”Richard Jewell” har redan lett till diskussioner om etik och moral och fått dagstidningen Atlanta Constitution-Journal att gå i taket.

I Beverly Hills häromdagen tänkte jag lite svartsynt att det kanske är sista gången jag träffar honom. Men det tänkte jag redan för elva år sedan, när han släppte hyllade ”Gran Turino”. Efter den har han regisserat ytterligare åtta filmer och medverkat i tre.

Några planer på att låta ”Richard Jewell” bli kronan på verket har inte veteranen som växte upp under förra århundradets depression.

– Vi tittar på ett par projekt nu som vi kanske ska göra, säger han.

Att i den åldern sitta på den positionen, ha kvar nyfikenheten, drivkraften och framför allt hälsan väcker inte bara beundran utan också avund.

Tänk om vi alla kunde få bli så lyckligt lottade.

Publisert:

LÄS VIDARE