Mejla

Jan-Olov Andersson

”På spåret”-final med rekordhöga poäng

NÖJE

Två mästarlag i toppform i final. Årets säsong av SVT:s ”På spåret” hade knappast kunnat få ett bättre slut.

Rekordhöga poäng och länge mycket spännande – tills ett blixtsnabbt ryck på tio poäng på sista resmålet avgjorde alltihop.

Vinnarna från förrförra säsongen mot fjolårets vinnarpar. Lag ”Jossar” mot Parisa Amiri och Gunnar Wetterberg. Och snacka om favoriter som levde upp till förväntningarna, både när det gäller att vara charmiga och spirituellt roliga och när det gäller kunskaper.

– Jag bara går runt och molar, sa Gunnar Wetterberg om sin uppladdning.

Jag tror inte han blir missunnsam om jag skriver att den här gången var det Parisa Amiri som mer bidrog till vinsten.
På första resmålet Tel Aviv var hon och nosade på rätt svar redan på tio poäng för att hon visste att skådespelerskan Gal Gadot, som spelar Wonder Woman (en av ledtrådarna), kommer från Israel. På åtta poäng drog de.

På andra resmålet Vimmerby hittade Lag ”Jossar” rätt först, men Johan Bendjelloul och Josefin Johansson satt bara och stirrade på varandra några sekunder för länge och då passade Parisa på att dra i nödbromsen.

Fram till och med andra resmålet turades lagen om i ledningen. Det skilde bara en poäng två tredjedelar in i programmet.
Då steppade Parisa Amiri upp lite till.

Klippte ganska svåra svaret Yoko OnoVem där? Då ledde de med fyra poäng. Sedan ryckte hon efter blott tolv sekunder på sista resmålet och utbrast:

– Vad håller jag på med? Vem är jag? Jag vill säga Miami.

Rätt svar och med åtta poängs försprång var finalen i princip avgjord.

På de sista tre delfrågorna tog båda lagen full pott. Till sist nådde vinnarduon rekordhöga 48 poäng.
Parisa Amiri var Cristiano Ronaldo-klinisk när hon avgjorde den här säsongens ”På spåret-final.


Så bra var lagen:

Parisa Amiri och Gunnar Wetterberg, vinnare av ”På spåret” 2020 på rekordhöga 48 poäng.

Betyg: 5 av 5 plus

Parisa Amiri/Gunnar Wetterberg. Hon är journalist med inriktning på populärkultur och har varit programledare i radio och tv, bland annat SVT:s kulturmagasin ”Kobra”. Han är historiker och författare, fristående kolumnist på Expressens ledarsida och har jobbat på Riksrevisionsverket, Finansdepartementet och Svenska Kommunförbundet. Är även känd från SVT:s ”Fråga Lund”. Tog 8 + 8 + 10 på resmålen. Och full pott, tre poäng, på fem av nio delfrågor. Fick rekordhöga 48 poäng.

Johar Bendjelloul och Josefin Johansson slutade på 40 poäng.

Betyg: 4 av 5 plus

Johar Bendjelloul/Josefin Johansson. Han har varit programledare i Sveriges Radio och Sveriges Television. Jobbar numera som profilerad skribent på Dagens Nyheter. Hon är komiker, sångerska, skådespelerska och programledare och har hörts i många program i Sveriges Radio. Hans lite allvarligare framtoning och hennes medvetet flamsiga uppträdande fungerar utmärkt ihop. Kompletterar också varandra väldigt bra kunskapsmässigt. Men nu räckte inte starka 40 poäng.

Så bra var musiken:

Betyg: 4 av 5 plus

Amason med Amanda Bergman vid sångmikrofonen mixade coolt ihop två låtar, innan de mycket snyggt kompade Benjamin Ingrosso när han blandade ihop en Ariana Grande-låt med ett spår från ”Scarface”-soundtracket.

Annars har försöket med fyra husband bara varit lyckat till 50 procent, med Mando Diao och Amason.

Några andra tankar:

Kristian Luuk och Fredrik Lindström har varit lysande i finalprogrammen, men på musikfrågan kring Tel Aviv rörde de till det. Var det egentligen låttitlar eller artister de var ute efter?

Två lag som bara måste komma tillbaka: Cecilia Hagen/Jonatan Unge. Mor och son är inte bara duktiga, hans hela tiden aviga beteende har varit obetalbart underhållande. Och Hanna Dorsin/Emma Molin. Trots i vissa ämnen snudd på häpnadsväckande kunskapsbrister, har de lyckats bra och är alltid väldigt charmigt roliga. Övriga byter vi ut.
Det blev, till sist, en riktigt bra säsong.

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Av: 

Jan-Olov Andersson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

På spåret

Parisa Amiri

Gunnar Wetterberg

Josefin Johansson

Johar Bendjelloul

Kristian Luuk

Fredrik Lindström