Lars Norén 1944-2021

Lars Norén är död

Av: 

Nora Fernstedt

Sophie Tanha

NÖJE

Författaren och regissören Lars Norén är död.

Den hyllade dramatikern dog i sviterna av covid-19.

”Familjen vill framföra sitt varmaste tack till personalen för all fantastiskt vård och omsorg” skriver Albert Bonniers förlag i ett pressmeddelande.

Lars Norén är död.

Dramatikern, poeten och regissören har sedan en tid tillbaka varit sjuk i covid-19.

"Albert Bonniers Förlag har i dag av familjen fått den sorgliga uppgiften att meddela att Lars Norén avlidit tisdagen den 26 januari 2021 i sviterna av covid-19", skriver förlaget i ett pressmeddelande till TT.

I pressmeddelandet tackar familjen sjukvårdspersonalen som tog hand om Lars Norén under hans sista tid i livet.

"Familjen vill framföra sitt varmaste tack till personalen på S:t Görans sjukhus och Karolinska Universitetssjukhuset för all fantastisk vård och omsorg".

Debuterade som 19-åring

Norén har lyfts fram som en av de främsta giganterna inom svensk scenkonst.

Han föddes 1944 i Stockholm. Sex år gammal flyttade han med familjen till Skåne, efter att pappan fått arbete som källarmästare på ett hotell.

Som 15-åring flyttade Norén tillbaka till Stockholm. Fyra år senare debuterade han som poet med diktsamlingen ”Syrener, snö” 1963. Bland hand mest kända verk finns ”Natten är dagens mor” från 1982 och fortsättningen ”Kaos är granne med Gud”.

Slog internationellt

1999–2007 var han konstnärlig ledare för Riksteatern, och för Folkteatern i Göteborg 2009–2012. Många av hans pjäser har spelats, och hyllats, internationellt.

På senare år har många också förknippat honom med den självbiografiska bokserien ”En dramatikers dagbok”, som nått en stor publik. Serien är baserad på Noréns egna dagböcker.

Han har prisats med bland annat Gerard Bonniers lyrikpris, Svenska Akademiens nordiska pris, Bellmanpriset och Stockholms stads hederspris.

Dramatens teaterchef Mattias Andersson uttrycker sig såhär:

– Rent objektivt är han helt oöverträffad i sin betydelse för att forma den moderna teaterhistorien, både i Sverige och internationellt.

Älskade julen

Lars Noréns kulturella gärning har till och med tagit sig in i det svenska språkbruket. Ordet ”Noren-jul” förknippar många med en högtid präglad av ångest, underliggande konflikter och svåra familjeförhållanden.

Men själv tyckte dramatikern mycket om julen.

– Jag har ingen som helst relation till begreppet Norén-jul. Jag är helt oskyldig till det. Jag har inga Norén-jular. Jag älskar julen, sa han i en intervju med Aftonbladet 2006.

Åren efter millenieskiftet var dramatikerns pjäs ”7:3” mycket uppmärksammad. I föreställningen medverkade grovt kriminella. En av dem var Tony Olsson, som avvek från repetitionerna och deltog i Malexandermorden där två poliser sköts till döds.

Tre döttrar

Lars Norén var gift tre gånger under sitt liv och lämnar tre döttrar efter sig.

Han blev 76 år.

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Lars Norén 1944-2021

LÄS VIDARE

Lars Noréns arv: Över 20 miljoner • Döttrarna: ”Hans konstnärskap kommer att fortsätta verka i hans anda”

ÄMNEN I ARTIKELN

Lars Norén 1944-2021

Lars Norén

Covid-19

Bonnier

Litteratur

Teater