Jan-Olov Andersson

Lite halvtrist startfält i nya säsongen av ”På spåret”

Har redaktionen för SVT:s största succé mindre fantasi, sämre kontakter eller vill de bara vara lite fina i kanten?

Hur som helst är det något som gått lite snett, för tävlingsparen i SVT:s ”På spåret” är bra mycket tristare än de i Kanal 5:s uppstickare ”Alla mot alla med Filip och Fredrik”.

Jan-Olov Andersson saknar Cecilia Hagen och Jonatan Unge i årets uppställning.
Jan-Olov Andersson saknar Cecilia Hagen och Jonatan Unge i årets uppställning.

Nu har tävlingsparen till nya säsongen av ”På spåret” presenterats.

Det är blott andra säsongen som det sänds parallellt med Kanal 5:s uppstickarfrågelek med Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Där rullar just nu säsong 4 måndag-torsdag. Frågeleken som programledarduon själva har kallat för en lite ”punkigare” version av ”På spåret”.

Och det får man väl säga att det är.

Ibland är de på gränsen till oförskämda

Helt galna frågor och överraskande tävlingsmoment. Just den biten behöver kanske inte ”På spåret”-redaktionen förnya, 2-2,5 miljoner tittare varje fredagskväll tycker om att med hjälp av kluriga ledtrådar gissa resmål på tåg- och bilresorna.

En mycket fräckare attityd från programledarna mot de tävlande. Ibland är de på gränsen till oförskämda i sina skämt med dem. Skulle knappast gå hem i stugorna hos den nog rätt mycket mer mogna ”På spåret”-publiken. Så där behöver inte Kristian Luuk och Fredrik Lindström ändra approach.

Inte bara en massa kulturjournalister

Men så var det där med vilka par som tävlar.

Kanal 5:s program har fått ihop ett allt mer imponerande startfält för varje säsong. Kändisar i oväntade konstellationer. Inte bara en massa kulturjournalister. Kanske lite grann för att de lyckats skapa en stämning i tv-studion av att det inte är så jäkla noga om man gör bort sig lite grann. Det är bara mänskligt. Man får en känsla av att deltagarna mer tycker det är kul än en anspänning att ställa upp. Tror verkligen inte att Janne Josefsson och Cecilia Frode, efter att inte ha varit särskilt bra i ”Alla mot alla…”, skulle ställt upp igen, om de inte hade jäkligt kul där.

Ett enda par fick mig att känna wow! i årets ”På spåret”-startfält:
”Plura” Jonsson och Sanna Lundell. Hur kom man på den lite osannolika kombinationen?

De hade gärna fått utmanas ännu en säsong av mor och son Cecilia Hagen/Jonatan Unge

Fast det gör å andra sidan redaktionen för Filips och Fredriks program hela tiden. Tänk bara Björn Ranelid och Annika Lantz. Två ganska stora egon som var och en för sig kan bli lite påfrestande men tillsammans är helt underbara. Helt uppenbart tänker ”Alla mot alla…”-redaktionen mer utanför boxen, som man brukar säga. Kanske har de bättre kontakter och telefonnummer. Och så är de inte så fina i kanten eller politiskt korrekta.

Med det sagt, så ser man förstås ändå fram mot årets säsong av ”På spåret”.

Jag hade ju förstås gärna sett Parisa Amiri/Gunnar Wetterberg försöka ta en tredje raka titel. Och de hade gärna fått utmanas ännu en säsong av mor och son Cecilia Hagen/Jonatan Unge.

Då det inte finns en enda känsla eller tanke som ”Plura” inte har skrivit en låt om, är det förstås självklart vilka man håller på i årets ”På spåret”…

 

Publisert:

LÄS VIDARE