Thomas Sekelius byter namn till Tone – kommer ut som transperson

Influencern redo att visa vem hon är: ”Vill ta det steg för steg”

Influencern Tone Sekelius har länge vetat att hon är transperson.

Nu är hon redo att berätta för världen.

– För att jag ska vara till lags med mig själv är det något som jag måste gå igenom.

Tone Sekelius, 23, tidigare känd som Thomas Sekelius, är en av Sveriges största Youtube-stjärnor, med nästan 300 000 prenumeranter och fler än 200 000 följare på Instagram.

Nu berättar hon för dem och i dokumentären ”Thomas Sekelius: Mitt namn är Tone” på Discovery+ att hon är transperson.

Till Aftonbladet säger Tone Sekelius att hon har velat komma ut under två års tid.

– Men jag har inte känt mig redo. De senaste åren har jag gått igenom väldigt många olika faser. Sedan tonåren egentligen har jag alltid strävat efter ett kvinnligt ideal. Jag har haft en skev bild av min kropp och en väldigt skev relation till min kropp. Men det var bara ångest, jag har inte fattat vad det egentligen berodde på.

”Har inte haft styrkan”

Hon insåg för tre år sedan att hon var genderfluid, där könsidentiteten växlar mellan man, kvinna och icke-binär.

– Ibland vaknade jag upp och var bekväm i mig själv, ibland vaknade jag upp och var absolut inte bekväm med mig själv. Den känslan av att inte vara bekväm växte och växte bara, och sedan blev den så pass stark att jag insåg att jag är trans, säger hon.

Tone Sekelius.
Tone Sekelius.

I början förnekade hon och flydde från det.

– Jag vägrade. Jag tänkte att nej, jag har hittat mig själv, jag tänker inte gå igenom en till fas. Jag pallade inte.

Men efter förnekelsen kom acceptansen.

– Det hände för ungefär ett år sedan. Vilket också var väldigt jobbigt. För då visste jag varför jag har haft en skev kroppsbild och varför jag alltid strävat efter ett kvinnligt ideal. Det blev ett nytt lager av självhat och identitetskris. Jag har velat komma ut i ett år men har inte haft styrkan till att göra det.

Hur hittade du styrkan nu?

– För att jag egentligen inte har något val. Jag insåg det för ett tag sedan. Det kommer att vara skitsvårt, det kommer att vara jobbigt att möta världen, det kommer att vara jobbigt med allt från pronomen-byte till namnbyte och allt det där. Men för att jag ska vara till lags med mig själv är det något som jag måste gå igenom, säger hon och fortsätter:

– För ett år sedan var jag inställd på allt som kunde gå fel, nu är jag inställd på hur skönt det kommer att vara att komma ut. Vad som händer sen är bortom min kontroll.

”Steg för steg”

I dokumentären är hennes föräldrar ett stort stöd.

– Det har varit så otroligt skönt att ha deras backning. Jag kan bara föreställa mig hur det är som hbtq-person att faktiskt inte ha det.

Du säger att målet är att börja med hormoner och ta det långsamt med andra förändringar. Hur tänker du kring det?

– Jag är fortfarande inställd på att jag vill ta det steg för steg. Som transperson blir man så otroligt påverkad av samhällets bild av hur en transperson är och vad man har för mål. Från man till kvinna ska man alltid vilja gå igenom alla operationer, man ska vara så kvinnlig som man bara kan, och allt det där. Jag vill gå på mina samtal med alla läkare och psykologer, och ta det därifrån och bilda min uppfattning om vad jag vill och inte bli påverkad av vad samhället vill att jag ska göra.

Fördel och nackdel som offentlig

Att komma ut som transperson som en offentlig person ser hon som både en fördel och en nackdel.

– Jag vet att jag kommer att få mycket stöd, men jag vet också att det kommer att vara folk som har mycket att säga till om. Jag hade det samtalet med Saga Becker i dokumentären, som sa att det alltid kommer att finnas idioter och folk som fortsatt kommer att använda mitt gamla namn och säga att jag alltid kommer att vara man.

I höstas kom Tone Sekelius ut som pansexuell, en sexuell läggning där man känner dragning till personer oberoende av biologiskt kön eller könsidentitet.

”Så många skräckhistorier”

Men att komma ut som transperson var läskigare, och under 2020 fokuserade hon mycket på allt som kunde gå fel.

Tone Sekelius på QX-galan 2019.
Tone Sekelius på QX-galan 2019.

– Det finns så många skräckhistorier om vad som kan hända. Alltifrån dejting till familjen. Det var så mycket nya känslor, jag såg en massa dokumentärer och jag grävde mig djupare och djupare i vad som kan gå fel och försökte kontrollera hur folk kommer att ta emot det här.

Du har tidigare lidit av självskadebeteende, ätstörningar och sagt att du hatat dig själv. Hur mår du nu?

– Det är upp och ner. Jag har absolut lärt mig att hantera det. 2021 har varit bra hittills, jag har haft en bra bild av mig själv och varit hoppfull och längtat efter att börja mitt nya liv.

Till andra i samma situation vill hon först och främst tipsa om att hitta en trygg plats, ett umgänge eller ett forum på nätet som är accepterande och som man kan ventilera till.

– Det kan vara så skadligt att gå runt med de där tankarna utan att kunna prata om det offentligt. Speciellt i början.

Att kunna prata om det öppet nu ser hon oerhört mycket fram emot.

– Och att bli behandlad och sedd som jag själv ser mig.

”Thomas Sekelius: Mitt namn är Tone” finns att streama på Discovery+.

”Thomas Sekelius: Mitt namn är Tone” finns att streama på Discovery+.
”Thomas Sekelius: Mitt namn är Tone” finns att streama på Discovery+.
Publisert:

LÄS VIDARE