Ranelid om biologiska pappan: ”Jag har inte velat forska i detta”

Författaren skriver bok om mannen

Via brev och telefonsamtal har Björn Ranelid fått veta mer om sin biologiska pappa.

Nu skriver han en bok om mannen, och tar fler steg när han är ”redo”.

– Jag har inte velat rota i detta, för det är väldigt tungt för mig, säger han.

Björn Ranelid, 67, fick en ingivelse mitt under sitt sommarprat 2008.

Från ingenstans berättade han att hans pappa Sigvard, som dog 1985, inte var hans biologiska far – utan att ha vetat om det, säger han.

Efteråt bekräftades det han sagt i ett brev från en lyssnare.

– Jag fick ett mejl dagen efter från en människa som sa att han i så fall var min halvbror och skickade en bild på mannen, som är död nu. Jag säger inte vad han heter, men han är så lik mig att jag nästan blev rädd. Jag visste inte att det fanns andra barn, men de är mina halvbröder, säger han.

I flera år tryckte han bort de nya uppgifterna.

– Jag har inte velat forska i detta, det är tungt för mig på många sätt. Men jag fick ett brev till från mannens hustru som skrev: ”jag vet vem som är din pappa”. Efter 3–4–5 år sökte jag vidare, fick kontakt med mannen och har talat med honom i telefon tre-fyra gånger, säger han.

”Kommer ta nästa steg när jag är redo”

Allt eftersom har han fått starkare indicier på att det stämmer.

– Jag har fått veta att mamma hade en relation med honom innan hon träffade min pappa, säger han.

Nu skriver Björn Ranelid ner historien om föräldrarna och den man som verkar vara hans biologiska far.

Boken ”Mitt sjätte sinne” väntas bli klar i sommar och komma ut tidigt nästa år.

– Skrivandet går bra. Jag jobbar hårt hela tiden, samtidigt som jag far runt i landet och pratar och gör tv-program. Det är alltid förenat med tröghet och friktion när man ska formulera sig litterärt och gestalta. Men jag skriver i glädje och lust, det är så jag vill leva också, säger han.

Kommer du ta steg för att veta mer kring om han är din biologiska pappa?

– Ja, jag kommer jag ta de stegen när jag är redo att ta dem. Det är extremt känsligt och det har enorma implikationer i mitt liv. Nu ska jag skriva om detta i ett större sammanhang, jag måste ändå förlänga tanken som gällde den 28/7 2008, säger han.

Avslöjar bokens första mening

I Sveriges Radios ”Söndagsintervjun” berättade han nyligen om ett liknande tillfälle, då han under en intervju sa till journalisten att hans mamma inte längre levde. Men det var först tio minuter senare han fick budet att hon dött.

– Det har hänt sex-sju gånger tidigare, vid alla tillfällen finns vittnen som jag kommer namnge så att ingen tror att jag hittar på. Det är på grund av detta boken heter ”Mitt sjätte sinne”. Jag sitter och gör sommarprogram och har inte skrivit ner något manus, plötsligt får jag en ingivelse i huvudet, säger han.

I kvällens avsnitt av ”Skavlan” i SVT avslöjar han bokens första mening:

– Jag har redan skrivit den: Gullviva, nattviol och johannesnycklar är fridlysta i Sverige, men inte barnen”, säger han i programmet.

Så gör kändisgubbarna för att må bra
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN