Helena Bergström: ”Nu får det vara nog”

Svenska kvinnorna rasar mot Harvey Weinstein

avLouise Åström

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera kvinnor har i dagarna berättat att filmproducenten Harvey Weinstein utsatt dem för sexuella övergrepp.

I Sverige har flera skådespelerskor reagerat starkt på nyheterna och uttrycker nu sin ilska kring skandalen samtidigt som de hyllar de som vågar träda fram.

– Ut med det så att vi kan få en jämställd värld, säger Helena Bergström under sin egen filmpremiär.

Foto: CAROLINA BYRMO
Helena Bergström rasar mot Harvey Weinstein.

Den Oscarsbelönade filmmogulen Harvey Weinstein är anklagad för att ha utsatt flera kvinnor för sexuella trakasserier och övergrepp i årtionden.

Välkända namn i branschen som Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie och Rosanna Arquette har trätt fram och berättat om sina upplevelser.

Under söndagen gick skådespelerskan Lysette Anthony ut i brittiska Sunday Times och sa att hon blivit våldtagen av Weinstein.

”Ut med det”

Under premiären av Helena Bergströms film ”Vilken jävla cirkus” berättade hon att hon träffat Harvey Weinstein i samband med att ”Änglagård” var aktuell för en amerikansk remake. Hon har inga specifika åsikter kring mötet men anser att det är bra att kvinnorna nu delar sina upplevelser med världen.

– Det är bara toppen på ett isberg. Det är nog många som skakar just nu, säger hon och hyllar sedan de som berättar.

– Jag bara välkomnar det. Hurra! Det är bra att det kommer upp till ytan. Ut med det så att vi kan få en jämställd värld. Det är det vi måste sträva efter. Jag tror också att den unga generationen inte köper det här. Det är de äldre som röstar in Brexit och Donald Trump sitter där och försöker dra saker och ting bakåt. De accepterar inte det.

”Nu får det vara nog”

Hon åkte själv till Hollywood som ung skådespelerska. Där diskuterades hennes utseende och hon berättar om hur en mogul som hon fick höra ”är viktig för henne att träffa” började tåflörta med henne under en middag.

– Då tog jag en taxi tillbaka till hotellet. På något sätt är det den världen som har varit accepterad och alla vet om att det är så. Men jag tror att vi lever i en tid när vi inte accepterar det här längre. Nu får det vara nog.

På premiären befann sig också programledaren och ståuppkomikern Karin Adelsköld. Även hon har följt nyheterna kring anklagelserna mot Weinstein.

– Jag är ju chockad måste jag säga. Samtidigt är ju jag i samma bransch och har själv blivit utsatt för tafsande och sexuella förslag.

Även hon framhåller hur bra hon tycker det är att kvinnor nu träder fram.

– Ju fler som träder fram, desto mer kan vi prata om. Desto mer kan vi slå folk på käften som tafsar. Många av oss har ju tänkt att ”men han tafsade nog inte, eller gjorde han det? Var det övergrepp eller inte?”.

”Är fruktansvärt”

Nanne Grönvall har också reagerat på nyheterna.

– Det är klart att det är tragiskt. Och att det ska krävas så många för att bli trodda. Det är klart att det är skittrist.

Även Malou von Sievers är upprörd.

– Man kan ju bara reagera med avsky. Jag tycker att det är fruktansvärt och att det ha kunnat pågå så länge. Och det verkar vara en del av en kultur som är helt oacceptabel.

Hon har själv intervjuat personer som blivit utsatta för sexuella övergrepp.

– Efter alla intervjuer jag gjort vet jag ju vilka djupa spår det här sätter hos de här kvinnorna. Man är ung och man blir utnyttjad och får en tillitsskräck i framtida relationer.

Vad tänker du kring att så många kvinnor nu träder fram?

– Det tycker jag visar på kvinnokraft. Ensam är man inte stark i det här sammanhanget. Det här är en kultur och något som måste brytas så det är en enorm styrka att fler träder fram.

Publicerad: