Cherrie: Vill inge hopp i unga från förorten

1 av 4
Sherihan ”Cherrie” Abdulle.
NÖJE

Musikvideon har över en halv miljon visningar på Youtube.

Nu satsar Cherrie internationellt – men hon tänker ändå fortsätta att besöka Sveriges förorter.

– Det handlar om att inge hopp i ungdomarna som kommer från de här ställena, säger hon.

Hennes sommarprat väckte stor uppmärksamhet och var ett av de mest omtalade i år. Sedan gjorde hon ett bejublat uppträdande på Rockbjörnen-galan i augusti.

Artisten Sherihan ”Cherrie” Abdulle, 26, har hyllats i Sverige och fått priser både på Grammisgalan och P3 guld.

Nu satsar hon på en internationell karriär med singeln ”163 för evigt”.

– Den har redan gått viral i England. Jag har förstått vad min musik kan göra utomlands och har fått upp ögonen, säger Cherrie.

Youtube har låten spelats över en halv miljon gånger. Drömmen om en karriär utomlands håller nu på att bli verklighet.

– Det fetaste hade varit att ta sig utanför gränserna med min svenska musik och det känns som att det håller på att hända, säger sångerskan.

Hjälper ungdomar i förorter

Hon är en stor förebild för många ungdomar och har nyligen avslutat projektet ”Third child culture”. Tillsammans med rapparen Erik Lundin har hon åkt ut till svenska förorter och pratat om identitet.

– Det var viktigt för oss att göra det eftersom att både jag och Erik är självständiga artister som kommer från förorter. Det handlar om att inge hopp i ungdomarna som kommer från de här ställena, säger hon.

Projektet gick över förväntan och Cherrie beskriver det som magiskt. De har bland annat lyckats inspirera ungdomar i Karlskrona att starta upp sin egen fritidsgård.

– Det största målet var att inspirera de här ungdomarna och förstå att det går att göra själv, det går att skapa något eget, säger Cherrie.

Vill behålla fötterna på jorden

I november åker hon till USA där hon har flera spelningar. Trots att hon satsar internationellt tycker hon att det är viktigt att komma tillbaka till Sverige och behålla fötterna på jorden.

– Om hela ditt liv blir att turnera och göra roliga saker då kommer man bort ifrån att det faktiskt finns ett helt samhälle av ungdomar som kanske inte mår bra där ute. Jag vet vart jag kommer ifrån, och för mig är det viktigt att alltid känna att det jag gör har ett viktigt syfte, säger Cherrie.

ARTIKELN HANDLAR OM

Musik