Mejla

Andreas Hansson

Siw Malmkvist är käck – och inte tråkig en sekund

Sveriges främsta spelevink vandrar längs minnenas allé

Siw Malmkvists ”Sommar” är roligt och lite utflippat, som man kan vänta sig.
Siw Malmkvists ”Sommar” är roligt och lite utflippat, som man kan vänta sig.

NÖJE

Seniorer lär trivas med Siwans ”Sommar”.

Men humorn och charmen bör locka även yngre.

Det har gått på pricken 25 år sedan Siw Malmkvist sommarpratade senast och det är en betydligt mindre tillrättalagd Siwan som gör comeback. Hon börjar med att spela en egen låt och bröla på grötskånska genom ett fiktivt sopnedkast. Till ”Klinga mina klockor” gastar hon sedan vidare.

Vi sitter sedan i tant Siws knä och får höra om uppväxten i den kärleksfulla statarfamiljen som efter att ha bott vägg i vägg med ett stall får flytta in i tre moderna rum och kök, elva personer. Varmvatten, egen toalett och utan is på köksväggarna.

 

Bitvis är känslan public service-undervisning av forna tider (”Pigge och Gnidde” och ”Barnen från Frostmofjället”), men manuset (med ”isvindar i röven”, ”håll käften” och ”jävla Lilian!”) är lika levande som röstleveransen (Malmkvist kan vara den största spelevinken vi har och bara ibland slår det över, men det hör väl till) och musiken (en bukett av örhängen från när det begav sig, bland annat med henne själv och vänner som Ann-Louise Hanson och Lill-Babs). Och – gamla sanningar gäller väl lika mycket i dag.

”Vi hade inte mycket pengar, men vi var rika”, sätter vår flod av postorderpaket i dag i perspektiv. Dåtidens difterismitta tog hennes bästa vän Ville (som hon tänker på än i dag) och är mer relaterbar efter coronaåren. ”Jag har lite svårt att förstå föräldrar som inte vill vaccinera sina barn”, säger hon och provocerar garanterat ett gäng stridslystna antivaxxers där ute.

 

Hennes vildhet, ”i dag säger man väl adhd”, präglar mycket. Ångvälten som kissar i kollokamraten och sängvätaren Gun-Britts (”ja, man hette så då, varför heter bara tanter så nu?”) säng hellre än att gå ut och kissa själv och som slår en planka i huvudet på en kille som retas i skolan, växer upp och slår igenom som artist framgångsrik nog att köpa hus åt föräldrarna.

Hon vill vara sexig och förförisk men ges klämkäcka jobb.

Precis som nu. Men hon gör det bra.

 

I morgon pratar: Sebastian Stakset.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Av: 

Andreas Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Casper Janebrink om otroheten: ”Det är såklart inte schysst”

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommar i P1

Siw Malmkvist