Auktion av Judy Garlands klänning stoppas

Av:  Kristina Erkenborn/TT

Auktionen av den klänning som Judy Garland bar i filmen ”Trollkarlen från Oz” från 1939 har stoppats av amerikansk domstol, skriver nöjessajten NME.

Den blåvitrutiga klänningen hittades i kostymförrådet på ett universitet i Washington DC i april. Judy Garland fick fyra uppsättningar av klänningen uppsydd för rollen som Dorothy och en av dem hamnade hos skådespelaren Mercedes McCambridge.

Hon i sin tur skänkte den till Catholic University i Washington DC där klänningen i flera decennier legat hopvikt i en skokartong, tills den nyligen hittades vid en kontorsrensning.

Tanken var att den nu skulle säljas på auktionshuset Bonhams i Los Angeles som en del av en samling föremål med Hollywood-koppling. Men nu har en släkting till Gilbert Hartke, en präst som arbetade på skolan, lämnat in en stämningsansökan.

Hartke avled 1986, men hans systerdotter, Barbara Ann Hartke, 81, hävdar att klänningen gavs till honom som en personlig gåva av Mercedes McCambridge 1973.

I stämningsansökan hävdas att skolan inte har någon äganderätt till klänningen eftersom det ”inte finns någon dokumentation som visar att Gilbert Hartke någonsin formellt eller informellt donerat klänningen till det katolska universitetet”.

Skolans advokater menar dock att Hartke i sin egenskap av präst ingått ett löfte att aldrig ta emot personliga gåvor.

Senast en av klänningarna såldes på auktion inbringade den 1,5 miljoner dollar, motsvarande ungefär 14,7 miljoner kronor.

Publisert: