Eurovision song contest

Hotet mot Eurovision Song Contest: Ryska hackerattacker

Av: 

Petter J Larsson

NÖJE

Ryssland har uteslutits ur årets Eurovision Song Contest.

Då riskerar tävlingen att utsättas för en rysk hackerattack.

– De har en tendens att angripa sådant som de blivit portade från, säger it-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder.

Dagen efter invasionen av Ukraina stod det klart att Ryssland utesluts ur Eurovision Song Contest i år. Då ökar risken för att ryska hackare går till angrepp mot den internationella musiktävlingen, vars semifinal och final lockade totalt 183 miljoner tittare i fjol.

Det tror it-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder.

– Det kan absolut hända och det har hänt i andra sammanhang. De verkar ha en tendens att angripa sådant som de blivit portade från, säger hon.

– Om man till exempel tittar på de Olympiska spelen så har cyberattacker stört varje Olympiskt spel sedan 2016, efter att de blivit anklagade för att använda dopingpreparat, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Bryr Putin sig så mycket om Eurovision?

– Det skulle nog i så fall vara för att visa att ”ni bråkar inte med oss”.

På vilket sätt skulle man kunna angripa ett sådant evenemang?

– Det är jättesvårt att säga. Webbplatsen är väl det som är lättast. Man får hoppas att Eurovision, som hållit på i så många år är vant både vid anstormning av stora mängder trafik, så att man inte går ner för att man får en överbelastningsattack på sig, men själva distributionsdelen är väldigt svårt för mig att säga någonting om.

Kan röstningen störas?

– Överbelastningsattacker gör att ingen trafik kommer fram och det kan slöa ner systemet.

Anne-Marie EKlund Löwinder.

Enligt Anne-Marie Eklund Löwinder är det vanligt att man använder sig av "social manipulation”, vilket innebär att man helt enkelt lurar någon på insidan på information om inloggningsuppgifter till system.

– Är det så att man går den vägen, eller om någon som har tillgång till de här systemen har ett svagt och dåligt lösenord, då kan man tänka sig att man på det sättet lurar till sig tillgång till distributionssystemet, säger hon.

Vad kan man göra för att säkra upp och minimera riskerna?

– Det är alltid det här med att ha en plan b. Se till att det finns redundans, som det kallas för, så att om det blir något fel i systemet, eller om man exempelvis vid en överbelastningsattack blir hårt belastad, att man kan gå över på en annan infrastruktur eller ta hjälp av sin operatör.

Brukar det röra sig om statligt anlitade hackare?

– Det vet man inte, det är det som är lite intressant. Rent generellt så brukar man säga att Ryssland har en ganska överseende attityd till ryska hackare så länge de inte ger sig på ryska mål. I bland kanske det till och med kan vara så att nationalstaten Ryssland tar hjälp av ryska hackergrupper för att uppnå sina syften, men sådant är väldigt svårt att härleda och verifiera.

För tre år sedan utsattes Israels webbsändning av Eurovision Song Contest för ett cyberattentat. Plötsligt spelades en animation föreställande explosioner i värdstaden Tel Aviv med hotfull bakgrundsmusik.

Ukraina är segertippade inför finalen.

Marcus Murray, it-säkerhetsexpert och grundare av företaget Truesec, ser det som långsökt att Ryssland skulle vilja sabotera Eurovision Song Contest.

– Om Ryssland ska vilja hacka någonting så måste det ligga i linje med deras mål. De gör det inte bara för att de är arga. De har uteslutits ur en massa olika sammanhang inom sport utan att för den sakens skull ha gått till cyberattack. Det kan vara att sända ett budskap eller att få ut en ekonomisk vinning på något sätt, säger han.

– Det som skulle kunna vara intressant med Eurovisionschlagerfestivalen är att de där skulle kunna sända ett budskap. Om man släckte Eurovisionssändningen så skulle det kunna visa någon slags styrka inför resten av Europa. Men jag tror ändå att det är långsökt att det skulle hända.

Enligt Marcus Murray har Ryssland hittills misslyckats med sin cyberkrigföring mot Ukraina och länderna som ger dem stöd.

– Innan kriget handlade Rysslands cyberangrepp mycket om att destabilisera Ukraina. Under kriget har det varit att försöka slå ut regeringens förmåga att kommunicera med sina medborgare, och det har de misslyckats med eftersom Volodomyr Zelenskyj använder sig så mycket av sociala medier. Om vi nu kopplar detta till Eurovisionschlagerfestivalen så är ju TV ett medium man jobbat med tidigare, säger han.

Rysslands president Vladimir Putin.

Skulle något hända med Eurovision Song Contest så kommer det ske på ett sätt som tekniskt sett inte kan härledas direkt till Ryssland.

– Om det sker någonting som släcker ner sändningen så kommer det nog vara så att det är så allvarligt att alla förstår att det är Ryssland, men det kommer ändå inte kunna kopplas till Ryssland. Då slipper de stå till svars för det, men budskapet om att Ryssland fortfarande är närvarande och har förmågan att påverka oss finns kvar.

Eurovision Song Contest-organisationen vill inte kommentera hur de förberett sig på cyberangrepp.

”Vi ser väldigt allvarligt på alla cybersäkerhetshot och har ett antal åtgärder på plats för att säkerställa evenemangets kontinuitet,” skriver deras pressavdelning i ett mejl till Aftonbladet. 

Mika och Laura Pausini leder Eurovision song contest tillsammans med Alessandro Cattelan.
Publisert:

LÄS VIDARE

Cornelia höll fiktiv pistol mot värdens huvud

ÄMNEN I ARTIKELN

Eurovision song contest

Cyberattack

Ryssland