Tuffa cancerbeskedet för Elin Kjos: ”Mycket tårar och oro”

Från vilande till aktiv – har spridit sig till skelettet

Nyligen fick hon reda på att den obotliga cancern mirakulöst nog var vilande och att en av de största metastaserna till och med hade krympt.

Nu har influencern och träningsprofilen Elin Kjos fått beskedet att cancern plötsligt har spritt sig till skelettet.

– Det är såklart ett otroligt tufft besked att förhålla sig till, säger hon till Aftonbladet.

 Uppdatering 230322: Elin Kjos är död


Det är drygt två år sedan 34-åriga elitsimmaren, träningsprofilen och influencern Elin Kjos, som länge drogs med en envis hosta som aldrig gav med sig, fick reda på att hon drabbats av lungcancer.

Kort därefter opererades en tjugo centimeter stor tumör i höger lunga bort. Det visade sig sedan att cancern, som läkarna till en början trodde var lokal, hade spridit sig i kroppen. Beskedet hon då fick var att cancern var medicinskt obotlig.

– Det är mentalt kaos varje dag. Just nu får jag en kombinationsbehandling av cellgifter och immunterapi för att försöka bromsa spridningen. Men det är ingenting som kommer göra mig frisk, det är egentligen bara ett försök att hitta tid, sa Elin Kjos då till Aftonbladet.

”Hade hoppats på något annat”

Efter drygt två år av diverse behandlingar skrev Elin Kjos nyligen på Instagram att tumörerna, som hon har benämnt som ”besökare”, var vilande och att en av de största metastaserna hade krympt – trots läkarnas inledande och skräckfyllda prognos.

Men för några dagar sedan meddelade Elin Kjos via Instagram att situationen har förändrats drastiskt.

”En dag med så mycket känslor. Högt och lågt. Det har varit mycket tårar och oro, men också så mycket glädje och kärlek, i tanken på hur tacksam jag är för det här fantastiska livet. I morse kom samtalet från min läkare om att mina besökare inte längre är vilande och att de även letat sig ut i skelettet. Min smärta i ryggen de senaste veckorna beror till störstas sannolikhet på det och någonstans så förstod jag nog det redan innan”, skriver hon bland annat i inlägget.

Elin Kjos har drabbats av cancer i skelettet.
Elin Kjos har drabbats av cancer i skelettet.

Aftonbladet har fått tillåtelse att citera det och har även varit i kontakt med Elin Kjos som förklarar att läkarna inte vet hur det kunde svänga så plötsligt.

– Det är det som är så svårt med den här sjukdomen, den är oberäknelig och det går aldrig att veta exakt hur förloppet blir eller varför det utvecklas åt ett speciellt håll. Nu är läget tyvärr det här och jag måste förhålla mig till det framåt. Även om både jag och mina läkare hade hoppats på något annat såklart.

Hur går tankarna nu?

– Det är såklart ett otroligt tufft besked att förhålla sig till och speciellt när jag fått så positiva röntgensvar tidigare i år och någonstans fått upp hoppet om att den behandling jag fått och får fungerat och att det går åt rätt håll. Någonstans så förstod jag dock att det var något som inte riktigt var bra redan innan mina röntgensvar, då jag har haft väldigt svåra smärtor i ryggen under en tid nu.

Hur ser vägen ut framåt rent behandlingsmässigt?

– Jag kommer påbörja strålbehandling om drygt en vecka, men mer än så vet jag inte just nu. Fokus är bland annat att få bort den värsta smärtan som jag lever med just nu och som orsakas av metastaserna.

”Ynnest att få leva”

Något Elin Kjos har skrivit mycket om på sociala medier är den inre resa hon gjort såväl kroppsligt som själsligt under sjukdomens gång.

– Den inre resa som jag gjort de senaste två åren har definitivt varit en av de stora anledningarna till att jag mått så bra under det här. Det handlar mycket om att jag har hittat ett sätt att se möjligheter istället för begränsningar och med det kunnat vända väldigt tuffa besked och motgångar till en inre styrka och tro på att jag kommer klara det här.

– Jag har också jobbat med att vända mycket av min tidigare oro och rädsla för döden, till en stor kärlek till livet. Ingen av oss vet ju egentligen hur länge vi kommer finnas vid liv, utan det enda vi vet är det vi har framför oss exakt nu. Därför är det så viktigt att aldrig ta vår tid för givet och att lägga fokus på livet här och nu. Och även påminna sig själv vilken ynnest det är att faktiskt få leva och vakna upp till en ny dag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln