Björn Natthiko Lindeblad

Anne Lundberg: Han fick avsluta sitt liv som han ville

Björn Natthiko Lindeblad hade avskedsfest i december – vännerna berättar om sorgen

Av: 

Torbjörn Ek

Nellie Håkansson

Mica Söderlund

NÖJE

Han höll en försenad 60-årsfest – och tog samtidigt avsked av sina vänner.

Anne Lundberg och Alexander Pärleros var två av dem som fick vara med och ta farväl av Björn Natthiko Lindeblad.

– Den var så ljus och så full av liv och otroligt många människor var där, säger SVT-profilen Lundberg.

Björn Natthiko Lindeblad höll på och planera sin begravning när han i stället bestämde sig för att bjuda in sina vänner till en avskedsfest. Anne Lundberg, 55, som flera gånger intervjuat Lindeblad och också gjort en dokumentär om honom på SVT, var en av de inbjudna. Nu berättar hon om sorgen efter sin vän.

– Det är alltid tråkigt när någon man tycker väldigt mycket om går bort. Samtidigt var det här väldigt väntat. Jag var på den avskedsfest han hade i december och där sa han faktiskt att han hade upplevt sin sista vår, så man förstod att kroppen var så svag att han inte skulle orka så länge till. Men jag tror att han fick avsluta sitt liv på det sätt han ville i alla fall, säger hon.

Anne Lundberg beskriver festen som ljus och full av liv.

– Nästan alla, tror jag, som har mött Björn tycker att de står honom väldigt nära, för så är han. Han är extremt varm och inkluderande. En ljus och väldigt rolig person att vara runt.

Anne Lundberg.

”Den här sjukdomen har bara ett slut”

Hon betonar att Björn Natthiko Lindeblads familj, med hustru och bröder, stod honom allra närmast, men att hon följt honom på avstånd de senaste tio åren och flera gånger intervjuat honom för SVT:s räkning.

I februari förra året sändes porträttdokumentären ”Anne Lundberg möter Björn Natthiko Lindeblad” där föreläsaren och den förra buddistmunken berättade om sitt liv med sjukdomen ALS.

– Det var sorgligt och svårt eftersom man vet så pass mycket om den här sjukdomen att den bara har ett slut, säger Anne Lundberg.

Samtidigt minns hon inspelningen som ljus.

– Det är alltid underbart att vara i Björns närhet, säger hon.

– Man fick lära sig mycket av Björn. Att man ska ta tillvara på livet och man ska vara generös och inte så kontrollerande. Han levde som han lärde och jag tror att han verkligen influerade människor som han mötte att leva som man lär.

Alexander Pärleros.

Pärleros: ”Den som påverkat mig mest”

Även podcast-profilen Alexander Pärleros, 36, var med på Björn Natthiko Lindeblads avskedsfest före jul.

– Jag trodde att han skulle leva lite längre. Men jag kommer minnas honom som en varm, fin person som har påverkat mig något enormt, kanske den som har påverkat mig mest.

Pärleros lärde känna Lindeblad när han flera gånger intervjuade honom för sin podcast ”Framgångspodden”.

– Han har varit en gestalt som jag har sugit åt mig mycket av och lärt mig om livet, hur man ska hantera människor, kärlek. Sedan mitt första möte med honom så ändrade jag mycket saker, säger Alexander Pärleros.

– Vi har skrivit mycket till varandra och han har varit med i min podd väldigt många gånger. Vi har kommit varandra nära, men framför allt skulle jag säga att han har betytt mycket mer för mig än vad jag har betytt för honom. Han tar in alla med kärlek och gjorde ett extremt starkt intryck på mig.

Claeson: ”En otrolig man”

Aktivisten Linnea Claeson, 29, var också med på Lindeblads avskedsfest. I ett sms till Aftonbladet skriver hon om sin sorg:

“En otrolig man och människa har lämnat jorden. För många, och för mig, blir den aldrig detsamma”.

På Instagram skriver Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni, 52:

”Tack Björn för att vi fått vara med på din resa, det har varit lärorikt och inspirerande. Vila i frid”.

I kommentarsfältet under Björn Natthiko Lindeblads avskedsinlägg på sin Instagram har tiotusentals kommentarer kommit in. Bland kändisvännerna som skickat hjärtsymboler finns Sarah Dawn Finer, 40, och Mia Skäringer, 45, och Stina Wollter, 57, skriver:

”Flyg fri. Buren av kärlek från tusen och tusen.”

Björn Natthiko Lindeblad blev 60 år.

ANNONS

Ellos erbjuder upp till 30% rabatt på flera välkända varumärken

Extern länk från Ellos SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Björn Natthiko Lindeblad

LÄS VIDARE

Så hjälpte hemlige läkaren Björn Natthiko Lindeblad att dö

ÄMNEN I ARTIKELN

Björn Natthiko Lindeblad

Anne Lundberg

Alexander Pärleros