Arne Weise

Så stöttar Arne Weise Sanna Nielsen på julafton

”Du ska vara lite mallig”

avLouise Åström

Foto: Lasse Allard
Arne Weise.

Årets julvärd Sanna Nielsen tänder ljuset klockan 15.
Inför det viktiga uppdraget har Arne Weise flera goda råd.
– Var alltid dig själv, säger han till Nöjesbladet.

Arne Weise, 86, mannen som tänt ljus på tv i 30 år under julafton, ringer alltid upp årets julvärd en halvtimme innan det är dags för sändning. I år har turen kommit till Sanna Nielsen. Enligt Weise kommer hon att få ett samtal vid halv tre.
– Jag säger ’Hej det är Arne’. Då brukar de darra litegrann på rösten. Jag brukar märka att de är nervösa, säger han när Nöjesbladet träffar honom i hans lägenhet i Stockholm dan före dopparedagen.

”Viktigt att vara mallig”

Weise berättar att han tycker att SVT:s julvärdar gör ett bra jobb. Han förklarar också att det är svårare än vad man kan tro att genomföra uppdraget.
– Ja, för du är en bro, en brygga. En brygga är inte märkvärdig. Men är den borta så är det inte så bra.
Som erfaren julvärd har han flera råd till Sanna Nielsen.
– Det är att alltid vara dig själv. Tänk på att du är en länk mellan programmen. Lär dig programmen. Titta på allt som ska sändas. Sedan tycker jag också att det är viktigt att du är lite mallig. För det är inte alla som får det här jobbet. Man ska vara lite mallig.

”Det var så roligt”

Enligt Weise var han själv aldrig nervös innan sändning.
– Men jag sov rätt illa på natten innan. Fast jag somnade ju så småningom. Sedan när man kom hem efter jobbet så saknade jag den där lilla skrubben. Jag tyckte att det var så roligt.
Att misslyckas med att tända ljuset var aldrig ett orosmoment.
– Nej, jag är inte sån. Jag går in i det här. Det är en grej jag gjort i 30 år och det kan inte gå fel.
Hur tänder man egentligen den perfekta tändstickan?
– Den ska tändas på första försöket. Och så ska man blåsa ut den så att det hörs. Ett år hade elaka kollegor köpt en ask från Buttericks. Men jag hade en reservask. För jag hade hört elaka rykten.

Firar jul med exfrun

Själv ska Weise spendera julen tillsammans med sin exfru Agneta Malmberg. Han har varit gift tre gånger och har fem barn. Till julfirandet hos Agneta kommer bland andra barnen Andreas och Anna.
– Vi har bestämt att vi inte ska ha några julklappar. Men jag har köpt en tårta till efterrätt. Det står ’god jul’ på den. Jag såg den när jag var ute och gick i dag. Den var stor och tung och den ska jag ha med mig i morgon till efterrätt.
Enligt Weise var det hans idé att fira med sitt ex.
– Jag börjar kanske bli mogen, säger han med ett skratt.

ARTIKELN HANDLAR OM