Humorduon Hasseåtage blir film och tv-serie

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Hasseåtage – de största någonsin inom svensk humor.

Nu blir de långfilm och tv-serie, med premiär nästa år.

– Vi dammar av monumentet Hassåtage och påminner folk om vad vi alla skrattade åt en gång i tiden, säger regissören Jane Magnusson.

Hon är just nu aktuell med dokumentärfilmen ”Bergman – Ett år, ett liv”, som har biopremiär 13 juli, dagen innan Ingmar Bergman (1917-2017) skulle ha fyllt 100 år. Filmen hade världspremiär på Cannes-festivalen, där den tokhyllades, och en längre tv-serie sänds i SVT framåt julhelgen.

Arbetsnamnet på nya filmen är ”Hasseåtage – komikerna som byggde Sverige”, men det kan ändras innan filmen får premiär nästa höst och tv-serien till julhelgen 2019.

– Min pappa var väldigt höger, jag är vänster, vi grälade hela livet, det enda vi kom överens om var segling och att vi båda gillade Hasseåtages humor, säger Jane Magnusson.

– Det känns som att de kunde ena hela svenska folket, från höger till vänster, på ett sätt som aldrig mer kommer att ske i Sverige. Det är det vi försöker undersöka genom att prata med folk som jobbade med dem.

– Vi träffar komiker och hör hur de har inspirerats och vi visar klipp för yngre komiker som inte vet vilka Hasseåtage är. Vi dammar helt enkelt av monumentet Hasseåtage och påminner folk om vad vi alla skrattade åt en gång i tiden.

Inspelningar återstår

Hasseåtage, det var Hans Alfredson (1931-2017) och Tage Danielsson (1928-1985). Två mångsysslare – manusförfattare, författare, producenter, regissörer, skådespelare, artister – som från slutet av 1950-talet till Tage Danielssons död 1985 roade hela svenska folket.

Med radioprogram som ”Mosebacke monarki”. Med Alfredsons improviserade Malte Lindeman-monologer. Med revyer som ”Gula hund”, ”88-öresrevyn”, ”Glaset i örat” och ”Fröken Fleggmans mustasch”. Med filmer som ”Att angöra en brygga”, ”Äppelkriget”, ”Släpp fångarne loss, det är vår!” och ”Falsk som vatten”. Och mycket mer.

– Vi har intervjuat både folk de skojade med, som förra statsministern Ingvar Carlsson, och familjemedlemmar, som Daniel och Tomas Alfredson (som båda blev filmregissörer som vuxna), säger Jane Magnusson.

Lite inspelningar återstår, sedan väntar en lång period i klipprummet. Jane Magnusson har fått tillgång till allting som duon gjorde för radio, tv och film.

Publicerad: