Rösta på ”Borg” – eller ännu hellre ”Solsidan”

NÖJE

Rivalitet på tennisplanen eller relationstrassel i medelklassen?
"Borg" och "Solsidan" är filmerna som borde ha störst chans på folkets kärlek.

När bästa film ska koras på Guldbaggegalan 2018 skulle jag tro att det framför allt blir Ruben Östlunds "The square" och Amanda Kernells "Sameblod" som gör upp om äran.

Talar vi däremot om folkets eget pris flyttas fokus till andra titlar. Bara en gång sedan Biopublikens pris instiftades 2007 har samma film vunnit i de två kategorierna. Och det var "Män som hatar kvinnor" 2010 – en film med både bredd och kredd.
I år är förutsättningarna lite annorlunda. Priset har bytt namn till Guldbaggens publikpris, och både de tre finalisterna och den slutliga vinnaren ska röstas fram av Aftonbladets läsare. Det betyder att det inte längre nödvändigtvis handlar om vilka filmer som har sålt flest biobiljetter, utan om vilka som har fått flest röster på nätet.
Något som dock i praktiken borde innebära ungefär samma sak. De filmer som har setts av flest och underhållit mest ligger naturligtvis bäst till.
Och i år hoppas jag att det främst kommer att stå mellan "Borg" och "Solsidan". Två filmer som var både folkliga och riktigt bra.
"Borg", i regi av danska Janus Metz och med manus av Ronnie Sandahl, skildrade nationalklenoden Björn Borg på toppen av sin karriär, med fokus på rivaliteten mellan honom och John McEnroe. Sverrir Gudnason var perfekt porträttlik som den kylige, samlade svensken, men frågan är om inte Shia LaBeouf stal showen lite grann som den hetsige, kanske lite mer relaterbare, mänsklige, amerikanen.

Felix och Måns Herngrens "Solsidan" å sin sida, glänste både som pricksäker svensk relationshumor och som ett utmärkt exempel på hur den ofta svåra övergången från tv-ruta till bioduk görs med klass. Vi fick återse alla välbekanta, älskade figurer precis som vi vill ha dem, samtidigt som det gick ett fint litet stråk av svärta genom Jesper Harries manus, som försåg grundkonceptet med de ytterligare lager som var nödvändiga för att "Solsidan" skulle hålla som långfilm.
Två fina filmer som båda är värda publikpriset – men min röst faller nog på "Solsidan" ändå.
Fnissar fortfarande när jag tänker på hur Mia Skäringer försöker ta sig ur en kajak.

Fotnot: Omröstningen för Guldbaggens publikpris hittar du här

ARTIKELN HANDLAR OM