Mejla

Sandra Wejbro

Sandra Wejbro: Tv-året är äntligen slut

Sandra Wejbro minns (tyvärr) tillbaka på tv-året som gått

NÖJE

Chipstuttar i schlagern, tvångsevakuering i ”Bonde söker fru” och ”Game of thrones” isblocksfiasko.

Tv-året 2017 är äntligen över. Här är några saker jag (tyvärr) kommer minnas.

Kattmiraklet i LA

”Svenska Hollywoodfruars” (TV3) Gunilla Persson hamnade i både amerikanska och svenska medier när en eldsvåda härjade hennes hus i Los Angeles. Brandkåren hittade en död katt som antogs vara tv-kändisen Tusse Tiger. Persson hade redan hunnit börja sörja kissens död på sociala medier när dottern Erika besökte det brandhärjade huset och Tusse plötsligt släntrade fram.

Den kristna Hollywoodfrun var inte sen att utropa att detta var ett ”Guds mirakel”.

Chipstuttarna som ”stal showen”

I en Melodifestival (SVT) där det mest upphetsande som hände i musikväg var att Owe Thörnqvist, 88, kastade en varmkorv på golvet stod David Lindgrens upprättelse för pappakroppen ut. I ett medley av 24 schlagerlåtar slet han av sig kläderna och visade sina så kallade ”chipstuttar” – för att slå ett slag för en ”vanlig, hälsosam manskropp”.

Samtidigt var han noga att påpeka att han kan skaffa en ”snygg kropp” om han vill, men det tar tid och ”med småbarn, så passar det inte”. Showen handlade alltså inte om att även en pappakropp kan vara snygg, utan var klädsamt självironisk lyteskomik. Så mycket för den kroppsaktivismen.

Vintern kom – med ett smältande isblock

Det var inget snack om vilken tv-serie som är störst och bäst i världen när pr-maskinen för ”Game of thrones” (HBO Nordic) sjunde säsong drog igång. I en livesändning på Facebook (som med jämna mellanrum kollapsade) uppmanades fans att skriva ”fire” i kommentarsfältet för att skynda på elden som skulle smälta ett stort isblock och avslöja nya säsongens premiärdatum.

Problemet var bara att isblocket smälte väldigt långsamt. Och för er som tror att det är roligt att i timmar kolla på en livesändning av en isklump kan jag avslöja att ni har fel.

Heta känslor skakade ”Bonde söker fru”

Bönderna må snuvas på ”Kristallen”-priset år efter år, men det beror knappast på bristande engagemang från Linda Lindorffs sida. Under inspelningen i somras lockade hon på sin blogg med en dramatisk ”tvångsevakuering” från en av bondgårdarna.

Vad kan ha hänt?, undrade (nåja) alla. Våld, sex, terrorhot? Under hösten kom det något snopna svaret – bonden Dennis behövde helt enkelt få en lugn natt för att kunna göra sitt val. Det var för mycket bråk och heta känslor på gården. Militär och insatsstyrka kunde tryggt stanna hemma.

De ”goa gubbarna” mot världen

Klagosången från tv-männen i Göteborg blev en följetong under året. Rickard Olsson har varit på krigsstigen sedan petningen som vasaloppsreporter i SVT, men nu drabbades även ”Vem vet mest” av en omgörning och slutligen lades ”Sommarkväll med Rickard Olsson” ned.

– Jag gör billig tv som lockar många tittare, men det räcker uppenbarligen inte, sa han till Aftonbladet.

Även Lasse Kronér vevade mot högsta hönsen i Stockholm och klagade på att SVT Göteborg fått ”extremt lite utrymme”. Desto större, ovälkommet utrymme fick han i slutet av året som utpekad i #metoo-debatten, samtidigt som en annan ”go gubbe”, gamle tv-nestorn Ingvar Oldsberg, tvingades lämna ”Bingolotto” (TV4) på grund av ”allvarliga arbetsmiljöproblem”.

Här går det faktiskt att hålla flera tankar i huvudet samtidigt: 1. Stockholms nedlåtande attityd är säkert inget påhitt. 2. Det är befriande med folk som talar ur skägget. 3. Men också typiskt att det är just privilegierade män som ”vågar” sträcka upp sina chefer. 4. Det är inte en mänsklig rättighet att få leda ett tv-program på bästa sändningstid. 5. Äntligen börjar gubbväldet i tv skaka!

ANNONS

HBO Max - Allt du älskar. Samlat på ett ställe nu med 34% rabatt med det årliga abonnemanget!

Extern länk från HBO Max

Beställ här

Av: 

Sandra Wejbro

Publisert:

LÄS VIDARE

40 tv-serier att streama i sommar

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-serier

HBO

David Lindgren

Owe Thörnqvist

Rickard Olsson-Essé

Game of thrones

Bonde söker fru