Botulinumtoxin kan sprida sig genom nerverna

Ny studie visar tidigare okända spridningsvägar

Ämnet botulinumtoxin, som i den försvagade formen botox injiceras mot rynkor, kan sprida sig genom nervceller.

En ny studie påvisar spridningseffekter av giftet som tidigare var okända. Men Hans Naver, överläkare vid neurologen i Uppsala, tror att riskerna med Botox är små.

– Det är säkert om man använder låga doser, säger han.

Studien, som publicerades i Journal of Neuroscience i förrgår, visar att botulinumtoxin kan sprida sig genom nervsystemet och upp till hjärnan.

Tidigare har man trott att ämnet verkat enbart i det område där det injiceras.

Förslappar ansiktet

Botulinumtoxin används bland annat mot muskelspasmer – men används också mot rynkor av miljontals människor i världen.

– När man använder det mot rynkor förlamar man egentligen nervtrådar som drar ihop muskler i ansiktet. När ansiktsmusklerna blir förslappade försvinner rynkorna, säger Hans Naver.

– Men då får man också en väldigt dålig ansiktsmimik. De här Hollywoodskådespelarna som har mycket botolinumtoxin i ansiktet har också dålig ansiktsmimik, säger han.

Nu har ett forskarlag vid Insitutet för neurologi i Pisa i Italien visat att giftet kan sprida sig genom nervsystemet. Undersökningar av injektioner av botulinumtoxin i möss visade att giftet spred sig till näraliggande nervceller – istället för att bara verka där det injicerades.

”Svaga effekter”

Men enligt Hans Naver är riskerna med Botox små – så länge man använder små doser.

– Man har studerat distanseffekter och då kan man ibland se väldigt svaga effekter, men det har varit obetydligt, säger han.

– Det har använts i så många år, så det är säkert om man använder låga doser. Men det är vikigt att det inte är fritt för vem som helst att spruta in botulinumtoxin, säger Naver.

– Man ska alltid vara noga med att inte ge större doser än vad som behövs, annars kan man se bieffekter i andra muskler, säger han.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN