Sofi testar nya lyxtrenden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-31

Här sover stjärnorna sig snygga

Senaste skönhetsknepet på Manhattan involverar varken nålar, masker eller ­dyra krämer. När vanlig hederlig sömn blivit en bristvara, kompenserar ­stressade New York-bor med powernaps på lyxiga salonger.

Att sömn är bra för vårt välbefinnande är ingen nyhet, men hur betydelsefull är den egentligen ur skönhetssynpunkt? Mycket, om man ska tro Manhattans sömnexperter. De har tagit skönhetssömnen till en helt ny nivå och öppnat powernap-salongen Yelo. Dit beger sig stressade Manhattanbor och en rad stjärnor – vilka vägrar ägarna att avslöja – för att sova och bli snygga.

Max 40 minuter

I en korridor med dämpad belysning ligger sju ovala, äggliknande kabiner, så kallade yelocabs, i vilka man kan boka sovsessioner som varar mellan 20 och 40 minuter.

– Du väljer själv hur många minuter du behöver för att nå maximal avslappning, säger Nicholas Ronco som grundat Yelo.

– Men 40 minuter är absolut max. Annars kommer du att gå in i en djupsömn, vilket gör att du vaknar upp tröttare än förut och med en groggy känsla i kroppen.

Väl inne i kabinen lägger man sig tillrätta i en upphöjd, flygplansliknande stol och sedan är det dags att somna in.

– Efter allt ljud och alla intryck i New York var det som att komma in i en oas. Jag valde att vila till regnljud, och fick en skön filt över mig, berättar Sofi Fahrman.

Artificiell soluppgång

Luften i kapseln är speciellt renad och om man vill kan man välja ett lugnande bakgrundsljud som vågbrus eller klassisk musik.

Ljusstyrkan i kabinen går att reglera och det går dessutom att få massage och en aromaterapidoft. När sovtiden har gått ut startas en artificiell soluppgång.

– Ofta blir man tröttare när man sovit en stund på eftermiddagen, men när jag gick härifrån kände jag mig både piggare och fräschare, säger Sofi.

Hur snabbt märker man resultatet av en Yelonap?

– Du kommer att märka av resultatet omedelbart, eftersom din kropp börjar slappna av och förnya sig så snart som sessionen börjar. I det långa loppet kommer din hy bli spänstigare, ögonen klarare och du får en ökad livsenergi.

Är powernaps mer effektiva än en ansiktsbehandling?

– I USA räknar man med att 70 procent av befolkningen sover mindre än sex timmar per natt, vilket ökar risken för stress, fetma och depression. Men undersökningar har visat att en 20 minuters lång powernap tre gånger

i veckan är allt som behövs för att undvika detta.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln