Giganterna ges ut på nytt

Nu följer Gamblers upp förra årets seger i dansbands-SM med en Melodifestivaldoftande schlagersingel.

”Då världen var vi” (eget bolag) är uppenbarligen ett efterlängtat livstecken.

Låten ligger redan etta på Kalaslistan i P?4.

Sedan starten 1997 har det här Mariestadsbandet med sångaren Andreas Andersson i spetsen släppt en handfull singlar med välgjord dansbandspop. För några år sen vann de talangtävlingen ”Dansbandsjakten” i Malung – och 2003 kröntes karriären med vinsten i dansbands-SM i Sunne, en tävling som i år gör ett uppehåll.

Efter det har segertåget fortsatt på dansbanorna, men på skivfronten följer Gamblers upp SM först nu, en hel evighet senare. Men ”Då världen var vi” är en riktig höjdare, en Martin Klaman-patenterad fullblodsschlager skriven av Åsa Karlström. Hon är ett av de senaste årens stjärnskott på låtskrivarhimlen och har tidigare haft framgångar med Sannex, Björnes och Fernandoz.

”Då världen var vi” låter som Gamblers ratade bidrag till schlager-SM, uppbyggt som en klassisk schlager, med lite lugnare tempo i versen för att sen explodera i en utagerande refräng.

Andraspåret är en svettig dansremix av samma låt.

Well, när kommer albumet?

För tio år sen hade de svenska jättedansgalorna sin storhetstid.

Tusentals vallfärdade till arenor som Globen och Scandinavium där dåtidens största orkestrar Vikingarna, Sten & Stanley, Lotta & Anders Engbergs, Thorleifs, Sven-Ing-vars och Curt Haagers spelade upp till dans.

Det var supergruppernas tid där frontfigurerna gärna dök upp i konstellationer som Supertrion, Superfemman och Supersaxarna med specialskrivna sånger eller väl valda coverlåtar. Inspelningarna hamnade på diverse samlingsalbum som gavs ut i samband med dansgalorna och har med tiden blivit allt svårare att få tag på.

Men i höstas gjorde skivbolaget Scranta en kulturgärning genom att samla alla dessa rariteter på albumet ”Superdans” (Scranta).

Det är med mycket nostalgi och saknad jag återhör dessa utsnitt från det förflutna. Bakom det krystade gruppnamnet Supersaxarna döljer sig Sten Nilsson, Sven-Erik Magnusson, Anders Engberg, Kenth Andersson och Tony Eriksson, de båda sistnämnda från Vikingarna. Saxnumren är habila tolkningar av sånt som ”Ramona” och ”Sail along silvry moon”, men det är sångnumren jag minns bäst och helst lyssnar på igen.

Här finns hejdlöst ösiga versioner av ”Let’s twist again” och ”Cottonfields”, Sten Nilsson och Sven-Erik Magnusson gör en minnesvärd ”Somebody’s taken Maria away”. I för tidigt bortgångne Vikingarnagitarristen Lasse Westmanns fina ”Framtidens bro” har Nilsson och Magnusson sällskap av Lotta Engberg och Thorleif Torstensson.

Flera av de 16 sångerna låg på Svensktoppen när det begav sig: ”Jordens barn”, ”Vi har en egen dröm” och inte minst starka ”Det är skönt att komma hem” är riktiga powerballader, gråtmilda, kanske en del tycker, men jag har som bekant inga problem med det.

Det nyaste materialet är från 1994, det äldsta från 1990.

Ett stycke svensk populärmusikalisk historia.

Bäst just nu

Michael Nystås