"Jag kan ha ont i en hel månad"

NÖJE

Schytts sångare om skilsmässan och sjukdomen

1 av 2 | Foto: ÅRETS DANSBANDSSÅNGARE Karriären i Schytts har kostat Peter Danielsson äktenskapet, och den kroniska reumatismen blir inte bättre av turnerandet. - Livet på vägarna sliter hårt på ett förhållande.

Han vann Guldklaven för "bästa manliga sångare" för en vecka sedan.

Peter Danielsson är sångare i Schytts och lever äkta dansbandsliv - på vägen.

Men med kronisk värk av sin reumatism i ryggen och nyss skild, är inte turnélivet bara en fest.

- Det var naturligtvis jätteroligt att vinna. Det är en dunk i ryggen från publiken och branschen, säger Peter Danielsson om vinsten av "Guldklaven", dansbandens svar på en Grammis, för en vecka sedan.

Peter Danielsson har varit sångare i Schytts i åtta år. Liksom de flesta dansband turnerar Schytts kontinuerligt. Schytts är på turné mellan 110 och 120 kvällar om året. Från Kiruna i norr till Ystad i söder.

Värk i kropp och själ

För Peter Danielsson är dock det ständiga turnerandet inte enbart en glädje. Sedan många år tillbaka lider han av Bechterevs sjukdom, en kronisk reumatisk sjukdom i ryggen.

- Under en månad kan jag ha jätteont för att sedan må bra igen. Då kan det vara jobbigt att bära på utrustningen och vara ute på vägarna, säger Peter.

Att skava runt i buss långa sträckor, bära utrustning och stressa i sig mat, gör ofta värken värre. Men Peter Danielsson älskar livet som dansbandssångare, även om det orsakar honom både värk i kropp och hjärta.

Äktenskapet sprack

Efter 20 år som gift tog äktenskapet nyligen slut för Peter Danielsson.

- Det sliter mycket på ett förhållande att sällan vara hemma på kvällar eller helger. Man är nästan aldrig hemma på en fredag eller lördagkväll och det sociala livet tar skada, säger han.

Nu har han vårdnad om sina fyra barn när han är hemma.

Skiva i höst

- Barnen betyder otroligt mycket för mig. Jag beundrar dem som står ut med en pappa som nästan aldrig är hemma, säger Peter som tackade barnen för just det, när han tog emot Guldklaven.

Efter åtta år med Schytts, svensktoppsettor och även ett soloalbum, "Jealous minds" från 1999, är nu Peters förhoppningar att en ny skiva med bandet ska släppas till hösten.

- Dansbanden är musikens svar på maratonlöparna, sa någon en gång. Och det stämmer.

Linda Hjertén