Peter Jihde

Peter Jihde: Jag vill se dem som mina ersättare i Nyhetsmorgon

avJakob Meijer

1 av 5

Peter Jihde lämnar Nyhetsmorgon och nu jagar TV4 en ersättare.

Programledaren själv vet vilka han vill se ta platsen bredvid Tilde de Paula Eby.

– De två tycker jag skulle vara otroligt bra, säger han.

I onsdags avslöjade Nöjesbladet att Peter Jihde lämnar TV4 och Nyhetsmorgon – efter 18 år – för MTG och TV3.

Det har varit ett omtumlande dygn för programledaren som överrösts med positiva kommentarer, både från kollegor och tittare.

– Jag somnade med ett leende på läpparna, säger han när Nöjesbladet når honom dagen efter beskedet.

Jihde har varit i kontakt med flera av sina TV4-kollegor.

– Jag läste tidningen i går kväll när jag gick och la mig och såg Anders Pihlblad uttala sig väldigt positivt. Så Anders kontaktade jag det första jag gjorde i morse och sa tack för de fina orden.

Programledarkollegan Malou von Sivers är en av de som lyckönskat honom.

– Malou, som är en av de mest rutinerade och etablerade i vår bransch har hört av sig och kommit med beröm och historier från vår tid tillsammans. Det är sånt som värmer otroligt, mer än man kan tänka sig när man själv läser det om någon annan, säger Peter Jihde.

Även i sina sociala medier har han kunnat ta del av positiva reaktioner.

– Det är bara att ta av hatten och säga tusen tack för att de har uppskattat Nyhetsmorgon så mycket som de har gjort och gör.

Vill jobba med lillebror

Sent på onsdagskvällen pratade han med sin mamma, som nu kan se både Peter och Niklas Jihde på samma kanal.

– Mamma var glad, hon tyckte det ska bli kul. Det är lättare för henne också att bara ha på en kanal i stället för två.

Peter Jihde ser framemot att få jobba med sin lillebror, som tidigare bland annat lett sändningarna av hockey-Vm.

– Jag skulle gärna vilja jobba med Niklas. Om det blir i sportsammanhang eller om jag skulle lyckas få honom till att göra någonting annat får vi se. Jag kan inte säga mycket mer. Det är en av tjusningarna med den här utmaningen. En skiss finns, men det är ännu inte mycket ifyllt.

En av anledningarna till att Jihde valde MTG var att få jobba mer intensivt med frågor som rör diabetes, en sjukdom han själv drabbades av 2012. Med det nya jobbet på MTG hoppas han få åka utomlands och ta del av olika diabetessatsningar, kunskap han sedan kan ta med sig hem.

– I form av tv-program och dokumentärer. Och så kommer vi göra Diabetesgalan i minst två år till. Gärna 200 år till, eller allra helst i bara två år om vi har utrotat sjukdomen, säger Peter Jihde.

– Sen kommer jag vilja åka ut i skolar och i svenska samhället och informera om det här. Det finns massor av saker att göra kring det vid sidan av tv-arbetet.

”Som att flyga ett flygplan tillsammans”

På TV4 har man nu påbörjat processen med att hitta Peter Jihdes ersättare i Nyhetsmorgon. När Jihde gör sin sista sändning och vem som tar över efter honom är ännu inte klart.

Men Peter Jihde vet själv vilka han gärna ser tar hans plats bredvid parhästen och vännen Tilde de Paula Eby.

– Om man tittar inom organisationen så är det nämnda Anders Pihlblad, som uppfyller alla kriterier. Och så Thomas Ritter, som just nu jobbar med Nyheterna och TV4 Live. De två tycker jag skulle vara otroligt bra, säger han.

Vad är det för egenskaper som programledaren behöver besitta?

– Bred journalistisk kompetens över alla plattformar, allt från att plantera en blomma till att prata om det svenska valet som väntar. Sen ska du vara väldigt snabbtänkt. Och så var Tilde väldigt noga med att säga att man ska vara snäll och att man måste vara vaken. Med vaken innebär inte bara vaken utan även att hjärnan är ordentligt vaken. Det är väldigt viktiga saker man diskuterar väldigt tidigt på dagen, startsträckan är väldigt kort.

Men oavsett egenskaper, Peter Jihde poängterar att det är viktigt att Tilde de Paula Eby får vara med och säga sitt när ersättaren ska tas fram.

– Som Tilde sa i går tror jag det är väldigt viktigt för henne att tycka det är rätt person man sitter med. Det är lite som att flyga ett flygplan tillsammans, man måste lita helt på den andra.

ARTIKELN HANDLAR OM