Botox slätar inte ut rynkor

1 av 4 | Foto: BOTOX-KÄNDIS Madonna är en av många kändisar som sägs ta botoxinjektioner regelbundet för att släta ut rynkor.
NÖJE

Nervgiftet botox används för att släta ut rynkor.

Men ny forskning visar att behandlingen tvärtom får motsatt effekt.

Anti-rynkmetoden kan ge fler rynkor.

Botox används flitigt i skönhetsindustrin. Nervgiftet sprutas in i ansiktet och får rynkorna att försvinna genom att vissa muskler i ansiktet bedövas. Men amerikanska forskare vid Medical College i New York varnar nu för att behandlingen kan få motsatt verkan.

Enligt forskarna så gör de bedövade musklerna att andra muskler aktiveras i stället och ger upphov till nya rynkor. Störst är risken när nervgiftet tas mellan ögonbrynen.

Används av kändisarna

Flera kända artister sägs använda sig av metoden, bland andra Tom Cruise, Cher och Madonna. Den svenske artisten Andreas Lundstedt uppges också ha tagit hjälp av nervgiftet.

Beatrice Renner, 43, som använt botox för att förebygga rynkor, är inte orolig över de nya forskarrönen.

- Man ska ha respekt för alla läkemedel, men det handlar om proffsiga människor som vet vad de gör. Samtidigt har jag sett fall där man gjort fel - men den risken finns ju alltid, säger hon.

Hudläkaren förvånas

Beatrice Renner har inte fått några biverkningar.

- Jag skulle inte spruta nervgift i ansiktet på mig själv om jag visste att det gav skador, säger hon.

- Jag har fått jättefina resultat. Jag vill ha botex som gör att jag ser ut som jag alltid gjort. Börjar man se konstig ut, har man hanterat det fel eller tagit för stora doser, säger hon.

Hudläkare Jan Lapins på Huddinge sjukhus är tveksam till uppgifterna från de amerikanska forskarna.

- Det är inget som har nämnts förut. Botox har använts i 20 år i muskelsammanhang så jag förstår inte varför det skulle komma upp just nu, säger han.

- Men om du sprutar in giftet i pannan kan det påverka ögonlocken så att de hänger ner någon millimeter.

Ett nervgift som bedövar

Johan Bratt

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode