Barbados låt ute på nätet

NÖJE

Schlager- skandalen fortsätter - nya avslöjanden kan ge diskning

1 av 2 | Foto: FLER BIDRAG PÅ NÄTET Barbados ska tävla på lördag med bidraget "Bye bye". Men nu är deras medverkan hotad. Efter Aftonbladets avslöjande i går har nu flera andra tävlingsbidrag hittats på nätet. Däribland Barbados låt, som nu riskerar diskning.

De hemliga tävlingsbidragen sprids explosionsartat på internet.

Enligt uppgift finns Barbados låt "Bye bye" från den kommande delfinalen ute redan nu.

Bidraget riskerar därmed diskvalificering.

Efter Aftonbladets avslöjande i går upptäcktes under gårdagen flera andra sidor på internet med nedladdningsbara ljudfiler.

Jurister på fallet

Branschorganisationen IFPI:s jurister agerar nu på uppdrag av de drabbade skivbolagen.

- Vi har stängt flera filer under dagen, bland annat i Sverige, Holland och England. De gör skada för varje minut de finns kvar, säger Magnus Mårtensson, jurist på IFPI.

Enligt uppgift finns även Barbados låt "Bye bye", som tävlar i Luleå till helgen, redan nu ute på nätet.

- Man undrar ju verkligen hur det gått till. Det är bara jag som har masterbanden på låtarna. Men så länge inte vi har gjort någonting, så riskerar vi ingenting, menar Bert Karlsson.

Känt hos SVT

När Aftonbladet i går sökte efter Barbados-låten låg den aktuella servern nere. Om låten är, eller har varit, ute på internet vilar dock ett tungt hot om diskning över bidraget.

- Jag har också hört att Barbados bidrag ska finnas på nätet. Dessutom ska deras bidrag ha spelats på Patricias (krog i Stockholm, reds anm) schlagerkväll i söndags. Jag ska ta tag i det här i morgon bitti (läs: i dag), säger Thomas Hall, projektledare på SVT.

Finns det en risk att bidraget diskas?

- Risken finns om det skulle vara så att de medvetet skickat ut promoexemplar av låten eller något liknande. Men det vore så oerhört klantigt att jag inte kan tänka mig det.

Sprids snabbt

Spridningen på nätet sker explosionsartat genom program som gör att olika användare kan dela innehållet i varandras datorer. Vid en enkel sökning på ett av nätverken fann Aftonbladet 100 kopior på Pernilla Wahlgrens och Jan Johansens vinnarbidrag "Let your spirit fly". Helgens vinnare i Göteborg, "Give me your love" med Fame, fanns i 75 kopior.

- Vi jagar vidare. Vi ska plocka ner de andra också, säger en bestämd Thomas Hall.

Skakar låtskrivare

Men uppgifterna skakar om det svenska schlagerlägret.

Låtskrivaren Bobby Ljunggren reagerar med ilska och bestörtning.

- Det är bedrövligt och ett jättestort problem för oss. Om man inte får nån ordning på det här kan det få oanade konsekvenser, säger han.

SVT har för närvarande inga planer på att ändra reglerna.

Björn Solfors