Karin Fahlén – svensk films nya succéregissör

Berättar om nya filmen: ”Jag tror den har en finfin balans av humor och allvar”

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Karin Fahlén.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Karin Fahlén.

Karin Fahlén, 56, är svensk films nya succéregissör.
Hennes dramakomedi ”All inclusive” orsakar publikrusning.
– Jag tror den har en finfin balans av humor och allvar. Ska man nå ut till en bredare publik, måste man beröra, inte bara underhålla, säger hon.

På kort tid har filmen setts av över 150 000 personer på bio. En film med kvinnor i centrum både framför och bakom kameran.
Förutom Karin Fahlén, även de två producenterna Anna Croneman och Anna Anthony. Och så tre kvinnor i huvudrollerna. Det handlar om mamman (Suzanne Reuter) som åker på händelserik semester till Kroatien med sina två vuxna döttrar (Liv Mjönes, Jennie Silverhjelm).
Förlagan är en dansk komedi från 2014.
– Innan inspelningen, såg jag bara trailern för den. Ville inte se mer. Utmaningen var att inte göra en tjolahoppfilm, jag ville djuploda lite i rollfigurerna, säger Karin, som också nämner två andra tänkbara orsaker till framgången:
– Vi har avsiktligt släppt filmen i deppigaste månaden, så att folk då får uppleva solkustens vyer.
– Och alla älskar ju Suzanne Reuter. För mig var hon som klippt och skuren för rollen.

Satt i Roy Anderssons knä som liten

Karin Fahlén debuterade som regissör först efter att hon hade passerat 50-strecket, med hyllade ”Stockholm stories” (2013). Att hon då inte var nervös, utan kände sig ”som hemma”, var inte så konstigt. Hon är praktiskt taget uppvuxen på filminspelningar.
Mamma Elisabeth var inspelningsledare, pappa Sven ljudtekniker. De har jobbat med alla de stora namnen inom svensk film.
– Som liten satt jag i Roy Anderssons knä och en gång kräktes jag över Bo Widerberg. Fast Ingmar Bergman kom jag inte så nära, när jag följde med pappa till ljudstudion.
Jacques Tati och Milos Forman har ätit middag hemma hos oss. Stora mäktiga män. Bara män. Så jag tänkte kanske inte att kvinnor kunde bli regissörer.

Fick vara stuntdubbel – åt Emil i Lönneberga

Karin utbildade sig till maskör. Jobbade på massor av stora filmer, som Oscarsnominerade ”Ondskan”. Fortsatte som kostymör och regiassistent. Och är nu alltså regissör. När vi träffas, är det i en paus på inspelningen av en ny crimeserie för TV 4. Den har ännu inget namn. Jonas Karlsson, Liv Mjönes och Alexej Manvelov har huvudrollerna. Den ska hon jobba med det närmaste halvåret.
Karin har också setts framför kameran, som barn – i de klassiska Emil i Lönneberga-filmerna.
– Mamma var inspelningsledare och ihop med regissören Olle Hellbom. Filmernas Emil kunde inte rida, så i de scenerna är det jag, hästtjej i hela livet, som sitter på hästen. Jag fick stoppa in mitt långa hår i ”myssen”.

Publicerad:

LÄS VIDARE