Superhackern Salander blir stilikon i höst

NÖJE

Har inspirerat ny kollektion

Foto: FRÅN DATOR TILL CATWALK ”Jag ville att kollektionen skulle innehålla kärnan och styrkan hos Salander, med en högre modegrad”, säger Trish Summerville som designat den hacker-inspirerade kollektionen.

Nu blir datornörden stilikon.

Namn: Lisbeth

Salander.

Modejätten H & M:s nästa kollektion är inspirerad av Stieg Larssons mörka hackerhjälte.

Foto: Svenska Noomi Rapace som Salander.

Efter alla timmar bakom datorskärmen tar fiktiva superhackern Lisbeth Salander nu klivet upp på catwalken.

H & M släpper en damkollektion inspirerad av hjältinnan från Millenniumtrilogin. Trish Summerville, som stått för kläderna i den amerikanska filmversionen av ”Män som hatar kvinnor” , har designat den blågula kollektionen om 30 plagg, skriver H & M i ett pressmeddelande.

”En andra hud”

– Lisbeth Salanders look är genuin, och plaggen är nästan som en andra hud eftersom hon har burit dem under lång tid. Jackorna som blir till skyddande skal är bara ett exempel, säger Trish Summerville.

Kollektionens nyckelplagg syns på skådespelerskan Rooney Mara i de engelskspråkiga filmerna: läderjackor, läderbyxor, slitna jeans och huvtröjor i svart, grått, vitt och mörkrött.

Säljs på nätet

– Jag ville att kollektionen skulle innehålla kärnan och styrkan hos Salander, med en högre modegrad, säger Trish Summerville.

Kläderna börjar säljas i Paris på butiken Colette redan i slutet av november. För den som inte har vägarna förbi den franska huvudstaden kommer plaggen senare att finnas tillgängliga i 180 butiker världen över och på nätet från den 14 december.

Niklas Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode