Bluffen i finalen

NÖJE

Stenmark om riggade målgången i ”Mästarnas mästare”-finalen: Jag kanske ska bli skådespelare

1 av 4 | Foto: Foto: SVT
GLÄDJEN ÄR FEJK Ingemar Stenmark höjer segerbucklan i triumf efter att ha vunnit den sista tävlingen i ”Mästarnas mästare” i går. Men allt är fejk, segerscenen var skådespeleri. ”Det var inte den riktiga målgången som syntes i tv”, säger Stenmark.

Här lurar SVT miljontals tv-tittare.

Nöjesbladet kan avslöja att målgången i ”Mästarnas mästare” var riggad.

– Jag kanske borde bli skådespelare, säger Ingemar Stenmark.

Storfavoriten höll.

Ingemar Stenmark, 55, var helt överlägsen i den tredje säsongen av SVT:s ”Mästarnas mästare”. Inte minst i gårdagens final, där skidlegendaren utklassade rodderskan Maria Brandin, 47, och det före detta fotbollsproffset Anders Limpar, 45.

– Det känns väldigt roligt och skönt. Det har varit en stor utmaning att vara med, framför allt var programmet fysiskt tuffare än jag hade trott, säger Stenmark lyckligt.

Samtidigt betonar han att favoritskapet ibland har varit tungt att bära.

– Någon har skapat en bild av mig att jag ska vara bättre än någon annan, oavsett vad jag gör. Och det stämmer ju inte. Det är roligare att vinna ur underläge än när alla förväntar sig att man ska vinna, säger han.

”Vi gjorde om”

Direkt efter den sista, utslagsgivande duellen mot Anders Limpar kunde tv-tittarna se hur Ingemar Stenmark rusade fram till prisbucklan och höjde den över sitt huvud i triumf.

Den vilda glädjeyttringen var förvånande, med tanke på att ”Stenis” är känd för sin tystlåtna, lakoniska personlighet. Men det tittarna trodde var ett genuint och spontant firande var i själva verket skådespeleri från början till slut.

– Hade det varit direktsändning hade det inte gått till så. Men du vet tv, de fixar ju till ... man gör lite omtagningar så att det ska passa, avslöjar Stenmark.

Så det vi såg i tv var inte det som hände på riktigt?

– Nej, det där var kanske tio minuter efter. Vi gjorde om de sista fem metrarna. Så jag gick i mål och gjorde en ny målgång. Det var inte den riktiga målgången som syntes i tv.

Vad gjorde du under den riktiga målgången då?

– Då klev jag bara av och kollade bakåt.

Jag tror många såg din glädje och trodde att den var på riktigt.

– Ja, jag kanske ska bli skådespelare, säger Ingemar Stenmark och skrattar.

”Han var så långt före”

Maria Brandin minns SVT:s krav på omtagning.

– Ja, jag kommer ihåg att vi gjorde om det. Ingemars målgång var väl egentligen den enda man kunde göra så med, eftersom den var triumfatorisk och att han var så långt före Anders, säger hon.

Susanna Jacobsson, projektledare på SVT, förklarar varför man uppmanade Stenmark att göra om målgången.

– Det är inte så ofta vi använder oss av omtagningar, oftast är det inte möjligt att göra det. Men i det här fallet var tävlingen redan avgjord. Våra kameror behövde fånga mer och fler reaktioner, därför tog vi om den. Det handlade inte bara om Ingemars reaktion, utan även Marias, Anders och Mickes (Leijnegaard), säger hon.

Men är det inte att lura tittarna, som tror att allt händer där och då i stunden?

– Nej, det tycker jag inte. Det är inte regisserat på det viset. Det är fortfarande samma människor, samma tävling, samma reaktioner. Vi valde att ta två tagningar, det är allt.