Attackerar gubbväldet

NÖJE

Pernilla: Ett gäng män skriver låtar till kvinnor

Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
Män gör låtarna medan vackra kvinnor framför dem. Så går det till i Melodifestivalen enligt Pernilla Andersson.

Luleå. Pernilla Andersson har fått nog.

Männen dominerar bland låtskrivarna i Melodifestivalen.

– Jag är jävigt irriterad på att Melodifestivalen 2011 fortfarande till mesta del är ett gäng män som skriver låtar till kvinnor, säger hon.

Pernilla Andersson, 36, framför bidraget ”Desperados” i Melodifestivalen på lördag.

Hon har dessutom skrivit text och musik till låten.

Det är hon ganska ensam om som kvinnlig artist.

I hela Melodifestivalens startfält är det endast fem kvinnor som står på scenen och som samtidigt varit delaktiga i låtskrivandet.

– Vi har fem upphovsmän i år som är kvinnor, det är väldigt sällan någon skriver sin egen låt och sen gå upp och sjunger, säger Pernilla Andersson.

Något är fel

Och bland de 32 bidragen så har kvinnliga upphovsmän varit med och skrivit 10 av låtarna.

– Jag är förvånad över att det är så karaktäristiskt med manliga låtskrivare och sedan kvinnor i vackra kläder som går upp och sjunger dem. Jag tycker att vi ska försöka komma ifrån det. Och det kan inte vara så att det inte finns kvinnor som skriver tillräckligt bra låtar, säger Pernilla Andersson.

Hon menar att någonting är fel när verkligheten ser ut som den gör.

– Jag har inget svar på frågan, men tycker det är märkligt. Jag vet inte hur många kvinnor som skickar in men det borde ju vara fler än dem som kommer med i slutgallringen, säger hon.

Håller med

Christer Björkman, tävlingsproducent, menar att man har försökt få fram fler kvinnliga låtskrivare, bland annat 2005 då man dedikerade en av jokerplatserna till en kvinnlig upphovsman.

– Men vi håller absolut med. Tyvärr så tror vi att kvinnor generellt inte tävlar med sin musik utan hittar andra forum, hälsar han.

ARTIKELN HANDLAR OM