Offrade sin låt för drömjobbet

avHelena Trus, Torbjörn Ek

Danny tvingades kasta sitt Melodifestival-bidrag för att få programledaruppdraget bredvid Gina Dirawi

1 av 3 | Foto: ULF HÖJER
Schlagerduon Under gårdagen presenter­ades (precis som Nöjes­bladet tidigare avslöjat) Danny Saucedo och Gina Dirawi som programledare för Melodifestivalen.

Trots ilskan efter förlusterna – Danny tänkte tävla igen nästa år.

Men så kom erbjudandet från SVT om att vara programledare i Melodifestivalen.

Han tvingades dra tillbaka låten som han skrivit åt en annan artist.

Trots bitterheten efter att ha hamnat tvåa två år i rad hade Danny Saucedo, 26, tänkt tävla i Melodifestivalen nästa år igen. Som låtskrivare.

Men, han tvingades dra tillbaka sitt bidrag när SVT i stället ville ha honom som programledare.

– Han hade skrivit en låt som var ämnad för Melodifestivalen. Det var meningen att Ida Lafontaine skulle sjunga den. Men så plötsligt hörde han av sig och sa att den absolut inte fick skickas in och inte kunde vara med och tävla under några som helst omständigheter, säger en skivbolagskälla.

Tänkte ta en paus

Under gårdagens programledarpresskonferens bekräftade Danny uppgifterna:

– Ja, nej, jaha, jag får ju inte tävla som upphovsman, säger han till Nöjesbladet.

Danny Saucedo har tidigare varit en av jurymedlemmarna i talangsåpan ”True talent” samt lett ”Sommarkrysset”.

Fjolårets Melodifestivalbesvikelse ekade fortfarande kvar i minnet när SVT kontaktade honom om programledarjobbet så tidigt som innan sommaren.

– Jag visste först inte om jag skulle göra det eller inte. Jag tänkte att jag skulle ta en paus. Men när Gina var på blev jag sugen, säger han.

Fick flest röster

Och röstningssiffrorna talade sitt tydliga språk.

I våras hade Danny och hans bidrag ”Amazing” flest antal röster i alla deltävlingar i år och lyckades fördubbla dem i finalen. Dessutom hade Danny de tredje högsta röstsiffrorna i Melodifestivalen någonsin efter Loreen och The Ark. En avgörande faktor i valet av honom som programledare.

– Det här säger ju hur populär han är hos vår publik. Siffrorna visar att vi hade två värdiga vinnare i år. Det här är ett sätt för oss att säga att han är en etta, säger Christer Björkman.

”Aldrig i livet”

Gina Dirawi, 21, tog svenska folket med storm i våras när hon ledde Melodifestivalen tillsammans med Helena Bergström och Sarah Dawn Finer.

Men hon var först tveksam till att återvända.

– Först kände jag aldrig i livet igen, men det är som att man blir lite beroende... Jag älskar det här programmet, säger hon.

Hon var SVT:s förstahandsval.

– Vi började leta programledare direkt efter Eurovision. Vi utgick från Gina, och det tog inte många minuter innan vi kom fram till Danny. De är tidlösa på något sätt, säger tävlingsproducenten Christer Björkman.

Efter genombrottet har SVT fått kämpa för att behålla henne på kanalen.

– Gina är en ny programledarstjärna. Alla tv-kanaler har varit och ryckt i henne och kommit med olika erbjudanden, säger en källa med insyn.