Nöje

Ett stabilt vikingatåg

Av: 

Aftonbladet

Båtbyggare Skarsgård Gustaf Skarsgård spelar halvgalne båtbyggaren Floki.
Båtbyggare Skarsgård Gustaf Skarsgård spelar halvgalne båtbyggaren Floki.

NÖJE

Betyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plus

Vikings

Irländskt-kanadensiskt historiskt drama från 2013 av Michael Hirst, med bl a Travis Fimmel, Gabriel Byrne, Gustaf Skarsgård, Katheryn Winnick och Jessalyn Gilsig.

Efter att ha skapat ”Tudors” och producerat ”Borgias”, tar sig Michael Hirst nu an ett ännu äldre stycke historia – inspirerad av berättelsen om vikingahjälten Ragnar Lodbrok.

”Vikings” tar sin början år 769, på en icke namngiven plats i Skandinavien.

Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel) är en driven krigare med visioner, som har tröttnat på att alltid bli skickad österut av hövdingen Haraldson (Gabriel Byrne), och därför bestämmer sig för att samla ihop ett eget rövarpack och segla västerut – mot rikare jaktmarker.

Till sin hjälp har han bland andra den halvtokige men kompetente båtbyggaren Floki – som spelas av Gustaf Skarsgård med tvättbjörnskajal.

”Vikings” (vars första tre avsnitt är regisserade av Johan Renck) bjuder på en ganska förväntad blandning av skitiga karlar, möten i murriga lokal­er, korpar, märkligt medeltida sängkammarprat, och olika varianter av bruten engelska.

Plus en sköldmö (Katheryn Winnick) – eftersom ingen serie i dag kan komma undan utan åtminstone en kvinna som kan reda sig själv.

Och givetvis är det brutalt. Fast inte mer än förväntat (ingen blir våldtagen förrän i avsnitt två) med tanke på temat.

Ett inte direkt rafflande, men stabilt, välgjort och underhållande vikingatåg.

Premiär på måndag.

Monday mornings

Betyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plus

Del 1–3

Amerikanskt medicinskt drama från 2013 av David E. Kelley och Sanjay Gupta, med bl a Alfred Molina och Jamie Bamber.

Vad sjukhusserier beträffar, är väldigt mycket redan sagt och gjort. Men David E. Kelley har lyckats hitta en skapligt fräsch infallsvinkel i ”Monday mornings”, där fokus ligger på de ”morbidity and mortality”-möten under vilka sjukhusets kirurger ställs till svars för de misstag och felbedömningar de har gjort under den gångna veckan. Ett grepp som ger serien klor, och kryddar den med en känsla av rättssalsdrama. (En genre som Kelley ju tidigare har briljerat i ett flertal gånger.) Inte en ny ”House” direkt – men en bra, välspelad idé som blåser lite nytt liv i gamla, slitna tv-sjukhuskorridorer. (KF)

TNT. Premiär på måndag 21.00

Anger management

Betyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plus

Säsong 2, del 1–2

Amerikansk sitcom från 2013 av Bruce Helford, med bl a Charlie Sheen, Selma Blair och Shawnee Smith.

FX och Charlie Sheen uppfann väl inte direkt hjulet på nytt med ”Anger management”, vars premiär haussades kraftigt i och med att serien skulle bli Sheens väg tillbaka till tv-rutan – och vettet – efter ”2 1/2 män”-debaclet. Sheen spelar ju i princip samma roll som sist, och som sitcom är ”Anger management” en synnerligen konventionell historia. Komplett med hysteriska skratt på burk och sexskämt man kan se komma på en kilometers avstånd. Men ja ... det funkar. Och så här i andra säsongen har serien hittat ett ospännande men stabilt flyt som lär hålla dess näsa ovanför vattenytan ett par år till. (KF)

Säsongspremiär på måndag 21.30

The exes

Betyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plus

Säsong 1, del 1–2

Amerikansk sitcom från 2011 av Mark Reisman, med bl a Donald Faison, Wayne Knight och David Alan Basche.

Donald Faison från ”Scrubs”, Wayne Knight från ”Seinfeld” och Kristen Johnston från ”Tredje klotet från solen” gör gemensam sak i den här trötta b-varianten av ”New girl”. Om tre omaka, frånskilda män som delar lägenhet, tvärs över korridoren från samtligas skilsmässoadvokat Holly. ”The exes” är en medioker och totalt innovationslös sitcom där ett och annat hyfsat skämt är insprängt bland alla dåliga. Inget nytt under solen alltså, men uthärdligt tack vare en rutinerad ensemble och sympatiska rollfigurer. Undantaget Knights dryga soffpotatis Haskell Lutz, som bara är en blek Newman-kopia. (KF)

premiär på måndag 22.00

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Publisert: