Supermodellen Erika: Jag föddes som William

avTorbjörn Ek

NÖJE

Kommer ut som transsexuell i ”Renées rubriker” – efter samtal med Bill Skarsgård

1 av 5

Bill Skarsgård fick henne att våga.

Nu berättar supermodellen Amazon Eve för första gången att hon är transsexuell.

– Sverige är väldigt accepterande. Bill Skarsgård förklarade för mig att om jag skulle prata om det kunde jag börja här, säger hon i kvällens avsnitt av ”Renées rubriker” på TV3.

TEXT IN ENGLISH: Supermodel Erika: ”I used to be called William”

Med sina 203 centimeter är Erika ”Amazon Eve” Ervin, 35, världens längsta fotomodell.

– Jag blir tillfrågad hur lång jag är säkert 20 gånger om dagen om jag går ut, säger hon i kvällens avsnitt av ”Renées rubriker” på TV3.

Men att hon är transsexuell har Erika Ervin hållit hemligt fram tills nu.

– Erika har inte alltid varit Erika. Mitt tidigare namn var William. Jag gick från att vara man till att bli kvinna 2004, säger hon i intervjun.

Berättar – på grund av Skarsgård

Erika ”Amazon Eve” Ervin har gjort fotograferingar för Karl Lagerfeld, modereportage i Harpers Bazaar och gått på catwalken i Milano. Men aldrig tidigare velat tala om eller bekräfta de rykten som cirkulerat.

Men tack vare Bill Skarsgård vågar hon nu göra det i ett svenskt tv-program:

– Jag har lärt mig att hålla det hemligt eftersom folk inte accepterar det. Förutom i Sverige. Sverige och det svenska folket är väldigt accepterande. Jag träffade Bill Skarsgård i Toronto och han förklarade för mig att om jag skulle prata om det någonstans kunde jag börja där, och känna mig bekväm, säger Erika Ervin i ”Renées rubriker”.

Och hon fortsätter:

–  Jag testar det nu. För att se om ni... kommer det bli viralt? Kommer ni korsfästa mig?

Renée visste inget innan

Renée Nyberg är märkbart berörd under intervjun. För Nöjesbladet berättar hon att hon inte hade någon aning om att Erika Ervin bestämt sig för att avslöja sin hemlighet under mötet.

– Nej, jag visste inte, säger hon.

– Hon har ju berättat för sina närmaste och Bill hade hon fått förtroende för. Han hade sagt att Sverige är ett bra land. Det känns som en eloge. Men det är klart att vi har massor av fördomsfulla människor också. Hon är väldigt spänd på reaktionerna, så jag hoppas att hon möts av kärlek och förståelse efter det här.

Viktigt att våga berätta

Aleksa Lundberg, 32, skådespelare med egen erfarenhet av att vara transkvinna, hyllar Erika Ervins beslut att komma ut i Sverige:

– Wow vad spännande, säger hon.

– Jämför man med andra kulturer så kan jag tänka mig att Sverige ur många aspekter är öppnare. Men som transperson i den svenska kulturen som dessutom är öppen med min bakgrund så känner jag att det finns enormt mycket transfobi i Sverige som nu är på väg att uppmärksammas av oss som är transpersoner som vågar berätta våra historier, säger Aleksa Lundberg.

”Sverige inget paradisland”

Ulrika Westerlund, ordförande i RFSL, Riksförbundet för homo­sexuellas, bi­s­exuellas och trans­personers rättigheter:

– Sverige har länge genomfört reformer för homo- och bisexuella. För transpersoner har det

släpat efter, det genomfördes tvångssterilisering fram till förra året. Ibland känner jag att Sverige blir beskrivet som något slags paradisland där problemen är borta, men så är det inte riktigt. Men det finns ett sug efter fler öppna före­bilder, det här kan vara av stor betydelse för andra. Samtidigt är det viktigt att det får vara individens eget val. Man kan aldrig uppmana någon att vara öppen av politiska skäl. Och det är inte den här modellens ansvar att nu jobba mot transfobin i modell­världen. Stort ansvar faller på personer med makt inom modellvärlden.