Kritik mot Gudrun Sjödéns etnomode

1 av 3 | Foto: PRESSBILD
Gudrun Sjödéns etnomode får kritik från samiskt håll

avNivette Dawod

NÖJE

Kläddesignern Gudrun Sjödén får stark kritik för sin julkollektion, inspirerad av det egna samiska arvet.

Bland annat av samiska kulturarbetaren Liselotte Wajstedt, som tycker att kläderna är stereotypa:

– Jag känner i hela maggropen att det här är fel, säger Wajstedt.

Designern Gudrun Sjödén, 72, har just lanserat sin julkollektion under parollen ”Mitt eget samiska ursprung”. Men kläderna, som knappt hunnit ut i butik, får redan stark kritik.

Bland annat av kulturarbetaren Liselotte Wajstedt, som själv har samiskt ursprung och syr de traditionella samiska kläderna.

”Förlegad syn”

Ett av plaggen som hon kritiserar är den så kallade ”Gudrunkolten”. Kolt är ett plagg både män och kvinnor som är samer använder, som man kan beskriva som en längre skjorta eller klänning med vid nederdel.

– Kolten innebär samhörighet för oss. Förut var det ett vardagsplagg, men nu har vi den mer vid speciella tillfällen. Kolten är ett levande plagg för oss, i ständig förändring, men vissa saker får inte ändras. Allt från bandrader till snitt och detaljer talar om vilken familj man kommer ifrån, vem man är, om man är man eller kvinna. Det är väldigt känsligt. Att kalla det ”Gudrunkolt”, det känns som om hon tar kulturen ifrån mig, säger Liselotte Wajstedt.

Ett annat plagg hon reagerat starkt mot är en klänningstyp som kallas ”Lappros” av Sjödén. I Sveriges Radios program Studio Ett hettade debatten till rejält när Sjödén och Wajstedt pratade om uttrycket ”lapp”.

– Lapp är ett rasistiskt begrepp, precis som neger. Det säger man inte längre, säger Liselotte Wajstedt.

”Blandar stilar”

Men Gudrun Sjödén svarade i programmet att man inte ska hänga upp sig så hårt på fasta traditioner och att hon gillar att blanda stilar.

– Det här att man inte får säga lapp, jag kan inte ställa upp på att det är ett förbjudet ord, säger designern till SR.

Liselotte Wajstedt är också kritisk till sättet som kollektionen framställs, där kvinnor poserar i ett snölandskap framför kåtor.

– Det ser ut som bilder man tog på samer på rasbiologins tid, det är som att slängas bakåt i tiden 50-60 år.

Hon säger att många hört av sig sedan hon tog upp frågan på sin Facebook och på Twitter. Både de som håller med henne, och de som tycker att hon överdriver. Både samer, och icke-samer.

– Många har tackat för att jag tar diskussionen, andra undrar om de inte får ha de samiska symbolerna på sitt eget sätt. Men jag tycker att det är demokrati att jag får säga ifrån när det känns fel.

Mejlar ett uttalande

Gudrun Sjödén uttalar sig via ett mejl från företaget:

”I onsdags släppte vi vår julkollektion med inspiration från Gudruns samiska arv. Ett eget bidrag och en hyllning till Sápmi och alla samer i Ryssland, Finland, Norge och Sverige.”, står det i uttalandet.

Där beskrivs också att Gudruns mormorsmor var av samesläkt från Kolahalvön, och att hon inspirerats av olika kulturer och folklore från hela världen i 50 år.

”Kritiken om att hon exploaterat samiska mönster har vi svårt att förstå eftersom hon själv har sitt samiska arv och kollektionen ett resultat av detta”, avslutas uttalandet.

1 av 6

Prenumerera på Sofis mode!

Exklusiva premier från The Body Shop – på köpet!

100 sidor trender, vill ha-köp, inspiration och stylingtips – direkt hem i brevlådan. Ge dig själv eller din vän en stunds vardagslyx med en prenumeration på Sofis mode! Förutom massor av mode (från budget till lyx) får du också massor av skönhet, intressanta intervjuer mer modeprofilerna du vill ha koll på, kändismöten och hälsa & träning.

Just nu får du dessutom produkter från The Body Shop – på köpet!

Premierna du får är:

✓ Det superhärliga kroppssmöret ”Cocoa Butter Body Butter” (200 ml)

✓ Duschgelén ”Mango Shower Gel” (250 ml)

Ett tropiskt sommarkit perfekt för varma dagar och heta kvällar.

Klicka på det erbjudande du vill utnyttja och beställ hem redan i dag!

● 6 nr av Sofis mode + premier från The Body Shop 139,50:-

● 13 nr av Sofis mode + premie från The Body Shop 259,50:-

● 26 nr av Sofis mode + premie från The Body Shop 509,50:-

I bildspelet nedan kan du smygtitta i det senaste numret av Sofis mode!

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode