”Downton”-stjärnan sågar svenska serier

NÖJE

Jim Carter: ”Bron” och ”Wallander” är cyniska

1 av 5 | Foto: BARSK BUTLER Jim Carter menar att de skandinaviska tv-serierna bidragit till ”Downton Abbeys” framgångar. ”Människor känner sig trygga med ’Downton Abbey’. Så mycket på film och tv är mörkt och cyniskt, som den skandinaviska noir-genren”, säger Carter som spelar den bistre butlern Charles Carson i ”Downton Abbey”.

I ett försök att förklara varför kostymdramat ”Downton Abbey” blivit en sådan succé passar Jim Carter på att inte bara såga hyllade ”Breaking bad”.

Han ger också svenska kriminalserier en rejäl känga.

– Skandinaviska serier är bara mörka och cyniska. ”Downton Abbey” är raka motsatsen, säger han till Nöjesbladet.

Mord. Känslomässig svärta. Mörker. Ja, det är ungefär så Jim Carter, som spelar butlern Charles Carson i det brittiskt lättsmälta kostymdramat ”Downton Abbey”, sammanfattar svenska tv-serier.

Och den skandinaviska cynismen är en starkt bidragande orsak till att ”Downton Abbey” blivit en sådan succé i Sverige, tror Carter.

Mindre stress

– Människor känner sig trygga med ”Downton Abbey”. Så mycket på film och tv är mörkt och cyniskt. Som den skandinaviska noir-genren, med ”Wallander”, ”The killing” och ”Bron”. De visar en tuff och cynisk sida av livet. ”Downton Abbey” är raka motsatsen, säger han till Nöjesbladet under ett besök i Stockholm.

– ”Downton Abbey” tar folk tillbaka till en tid när livet verkade mer skyddat och säkert, när det fanns färre val och mindre stress, fortsätter han.

Men det är inte bara svensk film- och tv-produktion som får sig en släng av mr Carsons slev. Även ”Arkiv X”-producenten Vince Gilligans kritikerrosade ”Breaking bad”, som av experter brukar beskrivas som en av världshistoriens bästa tv-serier, hamnar i skottgluggen när Jim Carter ska haussa sin egen serie.

”Kunde inte relatera”

– Jag kunde inte se ”Breaking bad”. Jag såg tre avsnitt och förstod inte om det var tänkt att vara verklighetstroget eller roligt. Jag tänkte ”Vill jag leva med de här människorna? Jag tror nog inte det”. Det är så många som älskar serien och är helt besatta av den, men jag förstod aldrig varför. Jag kunde inte relatera till den, säger han.

Om han har någonting positivt att säga om andra serier än ”Downton Abbey”? Jodå. I alla fall i generella ordalag.

– Vi har ofta ställt oss frågan om tv-skådespeleri kommer att finnas kvar eller om man måste vara kock, eller en galning som bor i ett hus med hundratals kameror, för att synas i tv. Så det är ju fantastiskt att intresset för dramaserier fått ett uppsving.

Henrik Ståhl