Carola Häggkvist: Jag adopterar en dotter

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sångerskans hemliga kamp för att hämta hem lilla Zoe från Sydafrika

Foto: Överlycklig Carola är glad över att snart få hämta hem sin dotter Zoe. ”Jag hade en babyshower med 40 av mina väninnor”, säger hon.

Carola Häggkvist, 45, har år efter år burit på en hemlig dröm – att bli mamma igen.

Nu blir hennes längtan verklighet.

I påsk åker stjärnan till Sydafrika för att hämta adoptivdottern Zoe.

– Då blir det klart hos domaren, då blir hon min, säger Carola till Nöjesbladet.

Carola har i åratal i hemlighet längtat efter ett syskon till 14-årige sonen Amadeus. Drömmen har hon hållit för sig själv men den har tagit sig uttryck i allt hon gjort – allt från jakten på den rätta till beslutet att bli mamma på egen hand, berättar hon i en intervju i Dagens Nyheter.

– Livet går snabbare än man tror. Man tror att man är forever young, men så är det inte. Jag hade trott att jag skulle ha fler barn så här dags i livet, men så blev det inte. Och jag har ännu inte träffat den man jag känt att jag skulle vilja gifta mig med. Men jag känner mig för ung för att inte bli mamma igen, säger Carola i dagens DN.

Beslutet att adoptera kom för fyra år sedan. Och hon gör det är hundra procent för sin egen skull och hundra procent för barnets, enligt stjärnan.

En lång resa

I slutet av mars ringde telefonen. Det var dags att åka till Johannesburg i Sydafrika, ett land som ligger Carola varmt om hjärtat, och hämta Zoe.

– Jag ska träffa domaren torsdag eller fredag nästa vecka. Då blir det klart hos domaren, då blir hon min, säger en strålande glad Carola när Nöjesbladet träffade henne i går.

Resan dit har varit lång och tuff, kantad av frågor och tvivel. Carola säger att hon ibland känt för att ge upp under alla möten när familjeförhållanden har gåtts igenom, varningarna kommit och hon genomgått föräldrautbildningar.

Fyller år dagen efter

Men drömmen om att leva för något större än sig själv har gjort att hon kämpat vidare, berättar Carola i DN. Nu har hon fått bilder på Zoe som fyller år dagen efter att planet landar i Sverige. Hon har också fått veta att flickan lärt sig räkna till tio, namnen på färger och djur samt att hon är bra på att sjunga snabba sånger och gillar fina skor.

Åker i påsk

Men hur gammal flickan är berättar hon inte.

I påsk åker Carola till Sydafrika men redan i helgen firade hon sin nya dotter hemma i villan i Bromma.

– Jag hade en babyshower med 40 av mina väninnor, säger hon till Nöjesbladet.

Inrett i rosa

Hon har också börjat förbereda ett rum i huset för Zoes ankomst. Rummet är inrett med rosa säng och fyllt med nallar och en klänning med tyllkjol.

Carola har tackat nej till allt från ”Så mycket bättre” till ”Let’s dance” och ska nu dra ner på jobbet för att få tid för nya dottern. Hon vet också vad mer hon vill ge Zoe:

– Närhet 24 timmar om dygnet. Hon ska få sova i min säng. Hon ska få utbildning och skola. Vi ska sjunga, hon ska få lära mig sina snabba sånger och hon ska få ha på sig sina fina skor resten av livet. Jag vet att jag kan ge henne en varm famn och jag vill dela med mig av min glädje. Samtidigt som jag märker att det nog är jag som behöver henne allra mest. Vi behöver varandra helt enkelt, säger Carola till DN.

1 av 8 | Foto: Hugh Jackman, 43, har tillsammans med sin fru Deborra-Lee Furness, två adopterade barn, Oscar, 11, och Ava, 6.

Vi har också adopterat

Skådespelerskan Charlize Theron adopterade i mars 2012 sonen Jackson

Sångaren Lionel Richie, 62, och hans dåvarande fru Brenda Harvey-Richie adopterade på 90-talet den nu kända dottern Nicole Richie.

Kristin Davis, 47, känd från ”Sex and the city”, adopterade 2011 en flicka. Dottern fick namnet Gemma.

Oscarsbelönade skådespelerskan Sandra Bullock, 47, adopterade i början av 2010 sonen Louis.

Filmstjärnan Sharon Stone, 54, och dåvarande maken Phil Bronstein adopterade 2000 sonen Roan

Skådespelerskan Meg Ryan, 50, adopterade, som ensamstående, i början av 2006 en dotter.

Programledare Anna Mannheimer, 48 och maken Peter Appelgren, 53, adopterade 2004 dottern Olga, då två år gammal, från Kina

Hugh Jackman, 43, har tillsammans med sin fru Deborra-Lee Furness, två adopterade barn, Oscar, 11, och Ava, 6.

Programledaren Bengt Magnusson, 61, har tillsammans med hustrun Karin adoptivdottern Sanna.

Tidigare Hollywood-paret Tom Cruise, 49, och Nicole Kidman, 44, har tillsammans två adoptivbarn, Isabella Jane, 19 och Connor Antony, 17.

2008 adopterade Madonna, 53, tillsammans med dåvarande maken Guy Ritchie, 41, då 2-årige, David Banda från Malawi. Ett år senare adopterade superstjärnan ytterligare ett barn från samma barnhem, dottern Mercy James.

Brad Pitt, 48 och Angelina Jolie, 36, har tillsammans sex barn, varav tre adopterade, Maddox från Kambodja, Pax från Vietnamn och Zahara från Etiopien.

Utbildningsminister Jan Björklund, 49, har två söner adopterade från Sydkorea, Jesper och Gustav.

Adoption är svårare för ensamstående

För att få adoptera måste du vara över 25 och helst inte äldre än 42 år enligt Social­styrelsens bestämmelser. Som ensamstående är det ännu svårare då par prioriteras. Alla länder tar heller inte emot ansökningar från ensamstående.

Och de som gör det väljer ofta först par.

Men det är möjligt. Alla adoptioner sker med barnets bästa i beaktande och som ensamstående har man chansen att få ta mot ett barn med särskilda behov, skriver DN.

– Det kan vara barn som är lite äldre eller barn som har något medicinskt problem. Ofta är det vad man kallar ett korrigerbart handikapp, det kan vara något medicinskt som man kan åtgärda, säger Eva Andersson Hedén till Nöjesbladet.

Förra året adopterades 36 av 538 barn av ensamstående, skriver DN.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN