Bilden ingen trodde var möjlig

Publicerad:
Uppdaterad:

Ex-nazisten och Alice Bah ställde upp tillsammans

Den före detta nazistledaren Anders Högström och tv-personligheten Alice Bah stod i går på samma scen.

– Man måste ta alla möjligheter att komma ut med sitt budskap, säger de.

Före detta naziledaren Anders Högström och Alice Bah är goda vänner.
Foto: MATS STRAND
Före detta naziledaren Anders Högström och Alice Bah är goda vänner.

Kanske var det den stora ”Artister mot nazister”-galans största ögonblick.

Mörkhyade smålänningen Alice Bah hade just lämnat över scenen till Anders Högström, 25. För bara två år sedan var han ledare av Nationalsocialistisk front i Karlskrona och ett av den svenska nazismens viktigaste ansikten.

I går tog han emot 9 000 människors jubel i ett kokande Globen.

– Det var lite ovant. Väldigt smickrande, säger han om mottagandet som överträffade det legendarer som Marie Fredriksson, Hasse Alfredson, Jonas Gardell och kronprinsessan Victoria fick.

Bad att få medverka

Och han hade själv bett om att få stå där.

– När jag fick höras talas om ”Artister mot nazister”-galan ringde jag Alice och frågade om jag inte kunde vara med, säger han.

– Jag är glad att han var med eftersom han symboliserar vad jag menar med att man inte får bekämpa ont med ont, säger Alice Bah som tillsammans med svensk-finnen Mark Levengood var presentatör av galan.

Alice Bah och Anders Högström träffades första gången när Alice i höstas gjorde ett reportage om honom för TV 4:s ”Kalla Fakta”.

– Och sedan dess är vi vänner. Vi är två privilegierade människor, säger de.

Mikael Wiehes och Tomas Ledins projekt ”Artister mot nazister” lockade stora delar av den svenska artisteliten. Men självaste Peps Persson dök aldrig upp.

Skänkte fem miljoner

Det gjorde i stället en annan Persson.

– Sådana här galor är oerhört viktiga för opinionsbildningen i landet. Regeringen kommer därför att skänka fem miljoner kronor till den fond som inrättats, sa statsminister Göran Persson som lämnade förberedelserna inför dagens partiledardebatt bara för att kunna närvara på galan.

Johan Andersson

Publicerad: