Kjell Alinge är död

Radioprofilen Kjell Alinge är död, rapporterar Sveriges Radio.

Han hittades i sitt hem på söndagen.

Alinge blev 72 år gammal.

Efter att ha skickat några manusidéer till Sveriges Radio i början av 1960-talet fick Kjell Alinge började producera egna program.

I nästan 50 år därefter hördes Alinges röst i olika musikprogram i Sveriges Radio.

– Det är en av de absolut största profilerna inom Sveriges Radio som gått bort. Det som utmärkte Kjell Alinge var att han skapade en relation med publiken. Han kunde göra radio med glimten i ögat och med mycket kunskap. Han var en trovärdig guide, säger Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio.

Ledde ”Eldorado”

Mest känd blev han för programmet ”Eldorado” där bland annat syntpopgruppen ”Adolphson och Falk” fick sitt genombrott. Bandets jullåt ”Mer jul” spelades alldeles i starten av radioprogrammet.

– Det var en glädje att få vara med vid uppstarten. För oss är samarbetet med honom hela starten, säger bandmedlemmen Anders Falk till Nöjesbladet.

Falk minns framförallt Alinge från samarbetet under 80-talet.

– Jag kommer att minnas honom som den underfundiga personen. Även när man pratade med honom var han finurlig. Och han skrev helt otroliga texter under denna period. Vi var imponerade av honom, säger han.

Även för artisten Titiyos karriär var radioprofilen viktig. När hon släppte genombrottslåten ”Talking to the man in the moon” valde Kjell Alinge att endast spela den under programmets två timmar.

Kjell Alinge ledde även ”Hemma hos” på 70-talet tillsammans med Janne Forssell.

”Var inte sjuk”

Hustrun Helen Skinner berättar för Nöjesbladet hur hon minns Kjell.

– Som en väldigt bra, begåvad, varm, snäll, uppriktig människa. En make att lita på. Han var pålitlig i vått och torrt, säger hon.

Det var någon gång under natten mot söndag som Kjell Alinge gick bort.

– Det var plötsligt detta. Kjell var inte sjuk, säger Helen Skinner.

2013 tog Alinge emot Stora radioprisets hederspris.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln