Att bli diskad blev inget fiasko – tvärtom

NÖJE

GÖTEBORG. Det slogs många rekord i kväll.
Här är ett av dem:
För första gången fick en deltävling tre vinnare.

Foto: Markus Larsson

Ace Wilder var given.
Ingen bör vara förvånad där.
Allt annat än en finalplats skulle ha varit en flopp.
Frågan är ju om hennes klosspyramid ens hade fått plats på scenen i Halmstad under Andra chansen. Det kunde ha blivit ett rätt
underhållande, logistiskt problem.
Och Robin Bengtsson blev veckans raket, och inte ett par glada nakenbadare som man inte orkar skriva ut namnet på längre.
Ni som gillar ”Groupie”-duon – ni vet var ni kan gå och bada. Fontänen vid ett visst torg i Stockholm står redo.

Bengtssons låt är ett mycket smart bidrag i Melodifestivalen.
Upphovsmännen lånar från både aktuella radiohits (Kygos ”Stole the show”) och lite äldre lugna favoriter (”Feel” med Robbie Williams).
Träffytan blir stor. Unga och gamla kan känna igen sig direkt. Ingen omfamnade det slätstrukna på ett smartare och mer kärleksfullt sätt. Tycker inte att Robin Bengtsson har lyckats bära upp balladen under veckans repetitioner. Ibland har det sett ut som om han har stått och glufsat en salamimacka när han låtsats spela munspel.
Men det är antagligen därför numret får en ofärdig charm och värme som går genom rutan. En större proffsighet och tyngd hade kanske blivit kyligare.

I vilket fall, och med tanke på publikens kärleksfulla omfamning av ”Constellation prize”, kommer Bengtsson att sjunga med ordentlig
medvind i finalen.
Nu du, Oscar Zia.
I år är det svårt att hitta riktiga stjärnor i tävlingen, vilket öppnar dörren för mer oetablerade namn och överraskningar.
Robin Bengtsson lär ge alla eventuella förhandsfavoriter en tuff match. Han verkar helt enkelt lättare att tycka om.
Och apropå sympatier.
Anna Book fick inte tävla eftersom kommunikationen mellan hennes låtskrivare, Moldavien och SVT uppenbarligen behöver ett bättre
bredband.
Trist för henne, visst.
Men att bli diskad blev inget fiasko för henne, tvärtom.
Bidraget ”Himmel för två” skulle inte ha haft något med guldstriden i kväll att göra. Alla som tror det måste ha plockat och ätit fel svamp i skogen. Nu framstod hon i stället som en vinnare. Nu är låten redan en hit. Nu fick hon, med tårar i ögonen, sjunga sin nostalgiska buggschlager till dånande ovationer i Scandinavium.
Ah, Anna Book stal showen från Las Ketchup. Ah, det var som en saga.
Det borde vara en skaplig näsduk för henne.
4 389 687 röster registrerades totalt. Nytt rekord, där med. Appen är här för att stanna och engagemanget verkar inte direkt svalna bland tittarna.

Med programledare från förr och shownummer som var moderna på 40-talet är mycket sig likt. När man ser programmet är det ibland lite svårt att veta om det är 2010, 2013 eller 2016. Formen på underhållningen utvecklas i ungefär 0,17 kilometer i timmen. Max.
Men SVT har alltid Gina Dirawi.
Bli inte förvånade om hon blir den viktigaste artisten i år.

ARTIKELN HANDLAR OM