Sex, mord och magra modeller

NÖJE

Deras dröm förvandlades till en mardröm

Foto: Elite-modellen Rachel Howard (tvåa från vänster) bekräftade uppgifterna om knark och prostitution i modevärlden.

Tusentals unga tjejer hoppas på att bli upptäckta som modeller. Och målet för mångas drömmar är Elite Model, agenturen med stjärnor som Naomi Campbell och Gisele Bündchen på lönelistan.

Men för många förvandlas drömmen till en mardröm med sex, droger och prostitution.

I slutet av 1999 sändes en tv-dokumentär som slog ner som en bomb i modevärlden. I skottgluggen stod Gerald Marie, Europachef för Elite Model, och Xavier Moreau, chef för talangtävlingen Elite Model Look. Med all önskvärd tydlighet berättar Gerald Marie om sina planer på att ha sex med unga modeller. Samtidigt fäller Moreau nedsättande, rasistiska kommentarer om flera personer.

Dold kamera

Bakom dokumentären stod journalisterna Donal McIntyre och Lisa Brinkworth på BBC. De infiltrerade modevärlden i ett halvår, han som frilansfotograf och hon som modell. De spelade in allt de såg och hörde med dold kamera. Och resultatet var chockerande:

En ansvarig för Elites talangtävling, där flickorna är från 13 år och uppåt, skryter med att ha haft sex med 325 flickor.

Gerald Marie, tidigare gift med Linda Evangelista, berättar om sina planer på att förföra unga modeller på en talangtävling. Han gör obscena gester när han ser finalisterna och han erbjuder Lisa Brinkworth 4 000 kronor för att ha sex med honom.

Representanter för flera agenturer agerar hallickar. De sluter hemliga avtal med olika natt-klubbar om att modellerna ska komma dit på kvällarna. Om modellerna har sex med klubbarnas gäster ska ersättning betalas till representanterna.

Kokain till tonåring

En bokare på en modellagentur ger kokain till en tonårig modell. En hel värld fördömde de inblandade som försvarade sig med näbbar och klor. Xavier Moreau menade att hans prat om att ha sex med unga modeller bara var tomt skryt. Och Gerald Marie försäkrade att inget otillbörligt hade ägt rum. Men Elite meddelade nästan omgående att de båda cheferna sparkats. Och man bad alla modeller och deras föräldrar om ursäkt. Efter hot om stämning tvingades dock BBC erkänna att dokumentären inte gav en rättvis bild av Elite. Och snart var både Marie och Moreau tillbaka på jobbet. Gerald Marie hade klarat sig ur knipan ännu en gång. Redan tio år tidigare hade journalisten Michael Gross anklagat Gerald Marie för att ha utnyttjat unga modeller. Gross hävdade då att inte heller John Casablancas, grundare och ägare till Elite, hade rent mjöl i påsen. I en senare artikel berättar han om ett samtal där två kvinnliga chefer på Elite anklagade Gerald Marie och John Casablancas för att ha sex med minderåriga. Marie svarade kallt:

– Vi är män. Vi har våra behov.

Oroliga föräldrar

Svaret överensstämmer inte med vad Elite officiellt står för. Tvärtom. Många oroliga föräldrar lämnar sina tonåriga döttrar i händerna på agenturer mot löften om att flickorna tas väl om hand. Detta gäller inte minst för talangtävlingen Elite Model Look som varje år lockar flera tusen unga flickor. Medelåldern på de tävlande är 15 år. Tävlingen har fostrat supermodeller som Cindy Crawford och Naomi Campbell. För tre år sedan kom svenska Pernilla Lindner tvåa i tävlingen och hon räknas nu som ett framtidslöfte inom modellbranschen. En som prövat lyckan är walesiska modellen Rebecca Howard. Hon bekräftar i en tidningsintervju att droger och prostitution var vanligt förekommande under hennes korta karriär på Elite i mitten av 1990-talet. Och inte sällan var det agenturernas ”förkläden”, de som skulle skydda flickorna, som agerade mellanhand. Förklädena bjöd ut flickorna till affärsmän.

– De kör dig till nattklubbar och diskotek, där du får allt du vill ha gratis, även droger. Johanna Lind, Fröken Sverige 1993, åkte till New York och arbetade som modell. För några år sedan berättade hon för Aftonbladet om sina erfarenheter.

Erbjuden knark

– Visst blev jag erbjuden knark på klubbar och man måste vara oerhört stark för att säga nej. Hon sade också att en manlig agent en gång förklarade att det skulle vara bra för hennes karriär om de hade ett förhållande.

– Till slut tröttnade jag på att alla ville ha en bit av mig. Priset blev för högt och jag stack hem.

Kända skandaler

Eliteskandalen

Foto: Kate Moss kokainmissbruk har florerat åtskilliga gånger i pressen.

Supersexan

Droger, misshandel och utvik

Foto: Naomi Campbell var med i Supersexan.

Karen Mulder

Sexuella trakasserier och självmordsförsök

Foto: Karin Mulders karriär fick ett chockartat slut.

De kallblodiga morden

Galningar och hämndlystna fruar

Foto: Gianni Versaces hem i Miami.

Johan Gunnarsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Klick!