”Droger inte min grej”

avAlex Schulman

NÖJE

Petter om ”knarkskandalen” – och skivan med Persbrandt

Första gången vi träffades för den här intervjun slutade det med att vi blev rätt berusade. Plötsligt var vi på Stureplanskrogen Laroy och där inträffade ”knarkskandalen” som det stått om i alla tidningar. Berätta din version.

– Vi stod och kissade i pissoaren, bara du och jag. När vi kom ut därifrån, så blev vi stoppade av en man som sa att han hette Henrik och var polis. Han visade en bricka och sa: ”Kom med mig.”

Mig var han helt ointresserad av, vilket irriterar mig än i dag. ”Stick iväg och köp en drink med dig”, sa han. Och dig släpade han upp i ett enskilt rum. Vad hände där?

– Han sa att jag visade tydliga tecken på drogpåverkan. Han sa att jag hade stora pupiller och att jag spretade med fingrarna.

Spretade med fingrarna?

– Ja, tydligen gör man det när man tagit droger. Men vafan, jag är ju hiphoppare, vi håller ju på sådär med fingrarna hela tiden. Det är ju vår grej! Jag tyckte hela scenen var underhållande. ”Nu blir det roligt”, tänkte jag. Han frågade om jag hade åkt dit för snuten nån gång och det sa jag att jag inte gjort. Då ringde han och kollade och hittade att jag åkt dit för olovlig körning uppe i Åre. Jag körde en lastbil som var för stor för mitt körkort. Så mycket gangsta var det, ha ha. Sen frågade han om jag tränar mycket. Och det gör jag ju. Då frågade han: ”Kurar du också?”

Kurar?

– Ja, om jag tar anabola och sånt för att bygga muskler. Och det sa jag bestämt att jag inte gjorde. Och så tjafsade han lite mer och till slut så sa jag: ”Jag har inte tagit droger. Jag håller inte på med sånt. Jag är emot det fullständigt. Om du vill så åker jag gärna med till stationen så att vi kan göra blodprov.” Till slut insåg han att jag inte var hans man och släppte mig.

Jag har just lyssnat på din nya skiva, som släpps på onsdag. Mikael Persbrandt läser upp din egen programförklaring på spår ett. Varför arbetar du med Persbrandt?

– Jag gillar honom. Han är spritt språngande galen. Han kan göra sig skyldig till vilken skit som helst, och ändå komma undan med det. Även om han röjer sönder hela stan i ren vikinga-stajl så backar han alltid upp det med en viktig sak – talang.

Var han stökig under inspelningen?

– Nej, det var lugnt. Vi fick visserligen boka om studion sju gånger, men det hade jag nästan räknat med. Han gled upp i en enorm BMW, en riktig jävla kokainpulka, kom in i badbrallor och en t-shirt och sin son under armen. Och så gick han in i studion och läste in manuset med sonen under armen. Det var fantastiskt.

Du är öppnare och ärligare än någonsin på nya skivan. Låten ”Logiskt” är nästan obehagligt privat.

– Jag älskar låten, för det är den ärligaste låt jag skrivit. Jag kände att det var dags att rannsaka mig själv och vem jag är. Då skrev jag den här låten och utformade den som ett AA-möte.

Du skriver bland annat att du saknar att röka gräs och att du förmodligen skulle varit fast i drogträsket om det inte vore så att du hamnade i en psykos. Vad hände?

– Jag fick en riktig cp-psykos i New York 1993. Jag rökte PCP och blev helt galen. Jag såg hallucinationer, inbillade mig att jag inte kunde andas. Veckorna efter den upplevelsen var de värsta i mitt liv, för känslorna kom hela tiden tillbaka och jag trodde att jag aldrig skulle bli av med dem. Jag gick runt och trodde att jag skulle bli galen. Jag fick panikångest. Det var nog en jävla tur att jag råkade ut för det där, för jag tror att jag hade trillat dit på allvar om det aldrig hade hänt. Sen slutade jag med det. Droger är inte min grej.

En annan textrad från samma låt: ”Jag dricker för mycket, men det förnekar jag. En vinare varje kväll, det är så långt ifrån nyktert.” Dricker du för mycket, Petter?

– När jag rannsakar mig själv så finner jag att jag ibland dricker för mycket under vissa perioder. Men den här låten har hjälpt mig väldigt mycket. Ända sedan jag spelade upp den för min fru första gången så har jag börjat leva ett annorlunda liv.

Du och din fru bor i Åre stora delar av året. Jag frågar mig: Vad rappar man om i Åre? Att skidliften är trasig och såna grejer?

– Javisst, ha ha! Och man kan rappa om renar och trasiga skotrar och sånt.

Och att man åker svarta backar och lever on the wild side!

– Ja! Utan att bromsa. Att man inte plogar någonting!

Ni har en son som heter Lexus. Hur fan tänkte ni där?

– Min farfar heter Alexis och jag heter Alexis. Först ville vi att han skulle heta det också. Men så började vi leka med tanken på Lexus. Vi tyckte det kändes bra.

Är inte Lexus en bil?

– Jovisst, jag älskar dem. Har kört två stycken.

Vad är ditt sämsta rim någonsin?

– Det var den där snubbe-låten jag gjorde med Pugh Rogefeldt. Jag sjöng om ”Mad-arga svanar, fler än du anar” och ”tjurar som juckar och koskit som luktar”. Ha ha, det var verkligen värdelöst. Jag var stressad när jag skrev den. Hade skitbråttom.

Innan vi skiljs åt – kan inte du lära mig något hiphop-uttryck som jag kan använda om jag skulle stöta på Feven på stan.

– Weed carrier är ett roligt ord. Ursprunglingen var weed carrier någon som bar runt på ens droger så att man själv inte skulle åka fast om snuten kom. Men nu när vi inte knarkar så mycket längre så är en weed carrier den person som springer ens ärenden.

Vem är din weed carrier?

– Jag har ingen. Men du har en i din bror Calle. Han ska inte tro något annat heller.