Aros pik till GW: ”Inte särskilt orolig”

Vännerna blir konkurrenter när ”Efterlyst” drar igång igen på TV3

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Hasse Aro drar igång långköraren ”Efterlyst” – och blir konkurrent med gamla parhästen Leif GW Persson.

Men efter 24 år som programledare för TV3:s krimlångkörare är han inte orolig över konkurrensen.

– Vi har ju varit i samma situation förut när GW lämnade ”Efterlyst” och började göra ”Veckans brott” på SVT. Då märkte vi att det inte påverkade, säger han.

Efter fyra år på TV4 har Hasse Aro, 60, återvänt till TV3 och programmet som han blev ett med under hela 90- och 00-talet och totalt lett i 24 år, ”Efterlyst”.

Torsdag 30 augusti är det premiär.

– Jag har gjort det här programmet några gånger förut, men nu är det en annan tid och en annan konkurrens, så det känns både lite tryggt men också lite läskigt, säger han.

1 av 5 | Foto: Carolina Byrmo / AFTONBLADET / 85440
Leif GW Persson

Konkurrent med GW

Konkurrensen står bland annat förra ”Efterlyst”-parhästen Leif GW Persson, 73, för. Samtidigt som Aro valde att gå till TV3 knöt TV4 åt sig den populära kriminologen. På TV4 ska han göra ett nytt programformat med fokus på aktuella kriminalfall.

– Så länge inte programmen går precis mitt emot varandra så kommer de inte konkurrera. Vi har ju varit i samma situation förut när GW lämnade ”Efterlyst” och började göra ”Veckans brott” på SVT. Då märkte vi att det inte påverkade. Snarare kompletterade programmen varandra och utan att veta något om vad han ska göra på TV4 så låter det mer som ett ”Veckans brott” än ett ”Efterlyst”, säger Hasse Aro.

Så du är inte orolig?

– Nej, inte särskilt. Jag skulle vara det om vi inte varit i den här situationen förut. Jag är övertygad om att de kommer att ha högre tittarsiffror, precis som ”Veckans brott” hade, men det är inte allenarådande. Den gången gick det bra och jag ser att det här blir ungefär samma sak.

Samma lön

Ja, när GW lämnade ”Efterlyst” så gick det ju ändå bra för programmet tills dess att du slutade. Du kanske är viktigare än GW för ”Efterlyst”?

– Ja, eller... det är väl bra om du säger det, säger Hasse Aro och skrattar.

Hur mycket spelade pengarna in när du valde att gå tillbaka till TV3?

– Pengarna var faktiskt helt oviktiga. Det är ungefär samma pengar var man än går, konstruktionerna ser lite olika ut, men utfallet blir det samma.

I samband med Hasse Aros comeback väljer TV3 att lansera ”Krimtorsdag” och följer ”Efterlyst” med TV3 Dokumentär där man under säsongen kommer att fördjupa sig i kända fall som mordet på Lisa Holm, seriemördaren Peter Mangs och Johanna Möller i Arboga. Senare i höst kommer även den nya säsongen av ”Trolljägarna” att sändas.

Publicerad: