Christian Falk är död

Musikern förlorade kampen mot cancern i bukspottskörteln

Christian Falk är död.

Musikerns cancer i bukspottskörteln gick inte att bota.

Han blev 52 år gammal.

– Det är otroligt deppigt, säger vännen och kollegan Martin Jonsson.

Dottern Vanessa Falk sörjer på Instagram: ”Vilken kamp, älskade älskade pappa. Mina stora kärlek i livet. Nu får du vila och inte längre ha ont. Hälsa William från mig ♥️.”
Dottern Vanessa Falk sörjer på Instagram: ”Vilken kamp, älskade älskade pappa. Mina stora kärlek i livet. Nu får du vila och inte längre ha ont. Hälsa William från mig ♥️.”

Musikern och producenten Christian Falk fick i februari beskedet att han drabbats av cancer i bukspottskörteln.

När han fick diagnosen hade han varit sjuk under en längre tid, utan att själv ha känt av det. Sjukdomsförloppet var hastigt.

Fem månader efter cancerbeskedet avled Christian Falk, 52 år gammal.

– Jag vet att han blev sämre nu under juli. Han var riktigt dålig sista veckorna, säger vännen och kollegan Martin Jonsson.

Enligt Martin Jonsson fick Christian Falk tillbringa tid på sjukhus mot slutet. Bara några veckor tidigare träffades de hemma hos Falk. 

– Jag hälsade på hemma hos honom för en månad sedan. Då var han positiv och på gång, men han hade ont och visste att det var dåligt. Han sa att ”man vet inte, det är från dag till dag, jag hoppas att jag klarar mig över sommaren”, säger han.

”Var inte bra”

Christian Falk har under våren och sommaren arbetat med flera artister. Han producerade bland annat musik tillsammans med Robyn, Petter och Dj Sleepy.

– Han hoppades på att få jobba så länge det var möjligt. Sedan i våras har vi som kände honom vetat att det inte varit bra. Vissa dagar var han jättedålig och berättade om magont, och andra var han pigg och kunde ta en fika, säger Martin Jonsson.

Imperietkollegan Fred Asp tar emot beskedet om Christian Falks bortgång med stor sorg.

– Jag är väldigt ledsen. Fick just reda på det. Kära Christian, säger Fred Asp i ett mejl till Nöjesbladet.

Även han hade kontakt med Christian Falk mot slutet.

– Ja, vi hade kort kontakt. Svårt bara att veta hur man ska kunna förmedla kraft i en sådan tung situation. Vi hade inte umgåtts på länge och jag hade nog gärna talat med honom mycket mer men ville inte tränga mig på för mycket. Gissar att han behövde ge sin tid till de allra närmaste, säger han.

Jazzmusikern Jonas Kullhammar har också jobbat mycket med Christian Falk.

– Jag fick nyss beskedet. Det känns konstigt. Jag känner mig lite tom. Det är väldigt sorgligt, säger han.

Basist i Imperiet

Christian Falk föddes 25 april 1962 i Stockholm. I början av 80-talet skapade han bandet Rymdimperiet med Ebba Grön-medlemmarna Joakim Thåström och Stry Terrarie, med Mats Borg på trummor. Christian Falk var basist i bandet, som genast blev framgångsrikt.

I samband med att Ebba Grön splittrades 1983 bytte Rymdimperiet namn till bara ”Imperiet”. Då tillkom också keyboardisten och saxofonisten Per Hägglund, samtidigt som Gunnar Ljungstedt ersatte Mats Borg som trummis.

Christian Falk har sedan dess jobbat mycket med att producera andra artisters musik. Robyn, Nenne Cherry, Papa Dee, Petter, Kayo – alla har de fått låtar producerade av Christian Falk.

På 90-talet var han en del av hiphopkollektivet Timebomb, där han gick under namnet Falcon.

Tre grammisar för solodebuten

1999 solodebuterade han med albumet ”Quel bordel” där bland annat just Robyn, Neneh Cherry och Titiyo medverkade. För albumet fick han tre grammisar: årets album, årets producent och årets modern dans.

Den mångsidige producenten har också skrivit signaturmelodierna till flera nyhetsprogram, bland annat ”Rapport” och ”Aktuellt”.

Publisert: